Presedintele a cintat la final
Basescu a facut ieri o pirueta, schimbind total registrul disputei cu Tariceanu. Fara sa-i mai pronunte nici macar numele, Basescu a tinut sa demonstreze ca toate acuzele aduse recent premierului si guvernului ramin in picioare. In plus, i-a spus si ce trebuie sa faca.

Trebuie sa fie greu sa-i strici sau macar sa-i intrerupi vacanta lui Basescu. Tariceanu a reusit. Basescu trebuia sa fie ieri, undeva prin Bucovina. A revenit la Cotroceni, atit de nervos pe premier incit in discursul sau de peste jumatate de ora tinut in curtea palatului prezidential nici n-a vrut sa-i mai pronunte numele. Dar e la fel de greu sa crezi ca a facut-o doar de suparare. Ignorindu-l fatis, Basescu a vrut sa traseze si o linie clara de demarcatie intre el si premier in conditiile in care ultimele evenimente riscau sa dea impresia ca s-ar afla in aceeasi oala. Ieri, presedintele l-a pus la punct, mai exact in locul pe care crede ca trebuie sa-l aiba in ochii opiniei publice, cel de executant fidel al programului de guvernare. Pe care presedintele numai nu i l-a dictat pe puncte. Nu lui personal, ci coalitiei care se presupune ca-l gireaza in Parlament.

Inapoi la „problemele oamenilor“

Dar realitatea cruda e ca presedintele a fost mai degraba fortat sa recurga la aceasta schimbare de registru. Dupa acuzele cu privire la „minciuna“ in care s-ar afla, negind ca din rapoartele SRI ar rezulta ca guvernul pe care-l conduce risca sa cedeze presiunilor unor grupe de interese, Tariceanu a replicat imediat cerind desecretizarea documentelor furnizate de serviciul de informatii. Gestul, inteligent din punct de vedere politic, a fost menit sa acrediteze ideea ca, de ce nu, poate chiar Basescu e cel care minte. Intuind pericolul de a juca pe terenul lui Tariceanu, mai exact de a intra intr-o disputa mai degraba tehnica legata de desecretizare si, mai mult, sa riste o controversa nesfirsita privind concludenta documentelor SRI, Basescu a decis sa paraseasca pista si sa ignore total subiectul. Si s-a orientat spre „problemele oamenilor“ reluind acuzele cu privire la subiectele care tin strict de guvernarea propriu-zisa. De data aceasta a facut-o detaliind.

Citeste si:  Fonduri europene - Salon regional al proiectelor, la Timisoara

„Sa nu ziceti ca nu v-am spus“

Guvernul are probleme mari cu sistemul de sanatate, acuzind conflicte de interese generatoare de coruptie, are probleme cu vamile, unde numirile de sefi s-au facut pe „criterii clientelare“. A atacat din nou problemele din sistemul energetic si cazul Petrom. Cu alte cuvinte, vrea sa zica Basescu, problemele pe care le acuza inainte de replica lui Tariceanu sint reale si grave. In plus, Basescu traseaza si solutiile, discursul sau de ieri alunecind usor de la „rog guvernul sa aiba in vedere“ la „guvernul trebuie sa faca“. Vorba aia, „sa nu zica apoi ca nu i-am spus“.

Premierul Basescu si-a prezentat programul
Presedintele a detaliat ieri patru dintre cele cinci probleme pe care le-a enuntat in interviul de luni, oferind astfel un „ghid de comportament“ guvernului. El a demonstrat ca stie in amanunt ce se petrece in Palatul Victoria.

Energie

„Totul trebuie sa fie reglementat sever pe piata liberalizata a energiei. Sa se evite alocarea de energie hidro la una-doua firme prietene“, a lansat un avertisment Basescu, adaugind ca vicepremierul Seculici a refuzat sa semneze hotarirea prin care gradul de liberalizare a crescut de la 55 la 83 la suta, drept pentru care aceasta a fost contrasemnata de cancelarul premierului, Aleodor Francu – foto. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a spus ca „legea prin care a crescut gradul de liberalizare este buna“. El a recunoscut ca exista o firma abonata la energia hidro: Energy Holding. In iulie, a tranzactionat aproape 70% din energia hidro de pe piata libera. Seres recunoaste ca este o distorsiune a pietei, dar spune ca nici o alta firma nu are oferta si garantiile ei. (M.N.)

Citeste si:  Autoutilitarele, incarcate cu 1.000 euro

Petrom

Presedintele a cerut ca proiectul de ordonanta privind vinzarea a 8% dintre actiunile Petrom catre angajati sa fie refacut astfel incit sa se garanteze dreptul fiecarui salariat la aceste actiuni. „Daca salariatii nu dispun de toti banii, procesul trebuie extins si catre fostii salariati, iar ce nu se cumpara sa se puna pe Bursa“, a spus presedintele. Pretul de vinzare stabilit prin lege este cam la 35 la suta din cel de pe Bursa, ceea ce face acest pachet tentant pentru speculatori. Ministrul Economiei, Codrut Seres, spune ca in toamna, cind va fi emis un nou act normativ, va exista posibilitatea ca salariatii sa subscrie in mod individual: „Vor avea dreptul si fostii angajati ai Petrom, dar pachetul care ramine n-are ce cauta pe Bursa“.

Sanatate

Basescu a pus gind rau directorilor de spital cu functii politice sau universitare: „Noua lege a spitalelor va trebui sa elimine conflictul de interese in care se afla directorii care sint si senatori si deputati si presedinti de Case si directori de clinica“. Presedintele i-a vizat pe senatorii Sorin Oprescu – foto (PSD) si Irinel Popescu (PC), ambii sefi la Spitalele Municipal si Elias, respectiv, la Institutul Fundeni, spitale aflate si in topul datornicilor, ceea ce se leaga de o alta acuza a lui Basescu, referitoare la directorii care ramin in functii indiferent de ce depasiri la buget au. Basescu a criticat si faptul ca anul acesta nu se mai fac licitatii pentru programele nationale si se merge pe licitatiile vechi, criticate de Alianta. (S.P., G.R.)

Citeste si:  Eugen Simion, vesnic academician

Vami

Gelu Stefan Diaconu, presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, ne-a declarat ca afirmatiile facute aseara de presedintele Traian Basescu, privind numirile pe baze clientelare la conducerea Vamilor, sint „perfect justificate“. „Iau act de declaratia facuta de presedintele Basescu, care cunoaste situatia din vami foarte bine. Aproape 50% din posturile de conducere nu sint ocupate prin concurs, ci prin numiri directe, lucru care nu mi se pare corect“, a declarat Gelu Diaconu. El spune ca la inceputul anului doar 30% din posturi erau ocupate prin concurs si a reusit sa mai organizeze concursuri pe 20% din posturi. „De luni, vom organiza concursuri zilnic“, a adaugat Diaconu. (G.L.)

Presa

Presedintele nu a spus de bunavoie nimic despre un alt subiect lansat luni. Este vorba despre telefonul primit de la un ziarist care, in ziua in care un om de afaceri era arestat, l-a amenintat pe presedinte ca va fi tinta unor inversunate campanii de presa in ziarele pe care le conduce. Abia la finalul interventiei presedintelui, intrebat de catre presa asupra identitatii ziaristului, el a revenit la acest subiect, dar a refuzat sa dea nume, multumindu-se doar sa-l invite pe respectivul ziarist sa-si recunoasca singur faptele. Basescu a precizat ca nu a considerat acel telefon ca fiind o amenintare la adresa sigurantei nationale. Pornind de la informatiile date de presedinte, presa din ultimele zile a constatat ca cel mai apropiat de „portretul-robot“ al ziaristului ar fi Sorin Rosca Stanescu, manager al ziarelor „Ziua“, „Gardianul“ si „Averea“.