Tinta de inflatie pentru 2006, stabilita la 5%, ar putea sa fie majorata, in functie de mai multi factori, respectiv calendarul de aliniere a preturilor administrate si politica fiscala pentru anul viitor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
“Cea mai mare vulnerabilitate este, in viziunea mea, claritatea in ceea ce priveste calendarul de ajustare a preturilor administrate. Daca imi propun 5% inflatia, o dublare a preturilor la gaze, care au urcat de la 150 euro la 260 euro pe piata internationala, imi schimba de la 2% la 3% contributia la preturile de consum pe acest segment”, a explicat Isarescu, prezent la sfarsitul saptamanii trecute la seminarul EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.
Preturile la gaze si combustibili – principalul pericol
Banca Nationala pregateste pentru perioada urmatoare un set de clauze de exonerare, respectiv situatii independente de BNR, pentru care isi rezerva dreptul de a modifica tinta de inflatie. Printre acestea figureaza si preturile internationale la materii prime si surse de energie, in special titei.
BNR mai are in vedere abaterile majore ale preturilor administrate de la programul de corectii anuntat de guvern, precum si abaterea de la program a implementarii si a rezultatelor politicii fiscale si a celei a veniturilor.
Ambele probleme sunt prerogative ale executivului si vor fi clarificate de guvern in perioada urmatoare, cel mai probabil in luna decembrie, cand va fi publicat Programul de preaderare din 2006.
Fluctuatiile ample ale cursului de schimb al leului datorate unor cauze aflate in afara fundamentelor economice interne si a implementarii politicii monetare a BNR pot duce la schimbarea tintei inflatiei.
Mai sunt vizate si calamitatile naturale sau alte evenimente extraordinare asimilate, cu impact inflationist prin intermediul costurilor si al cererii, precum si modificarile imprevizibile ale conditiilor pietei produselor agricole, cu impact asupra pretului produselor alimentare, care pot influenta, de asemenea, tinta inflatiei stabilita de BNR.
Dobanzile ar putea sa mai creasca usor
Rata dobanzii din anul urmator va fi influentata de progresele inregistrate pe linia dezinflatiei, cresterea elasticitatii cererii de credite fata de rata dobanzii, adancirea financiara a economiei si scaderea riscului de tara.
Luand totusi in considerare faptul ca ratele dobanzilor in lei au scazut mult intr-un interval scurt de timp, e de asteptat ca acestea sa mai creasca usor in perioada urmatoare. “Este important sa mai temperam creditele timp de cateva luni”, a mai precizat Mugur Isarescu.
Isarescu a mai amintit problema nivelului inca inalt de euroizare, care reduce eficienta canalelor de transmisie a politicilor monetare.
Eventuala crestere a ratelor la dobanzi de catre FED si BCE ne vine in ajutor, in acest fel diferenta dintre ratele dobanzilor de la noi si cele internationale fiind in scadere.
Se mai urmareste mentinerea politicii actuale de curs de schimb, cu privire la accentuarea treptata a flexibilitatii cursului de schimb si coexistenta tendintei de apreciere in termeni reali cu variabilitatea cursului de schimb, cu consecinte de limitare a motivarii intrarilor de capitaluri volatile.
Leul trebuie sa se aprecieze cu masura
In ceea ce priveste masurile utilizate de BNR pentru procesul de dezinflatie, Isarescu a reamintit ca in conditiile actuale este dificila doar utilizarea dobanzilor. Pe de alta parte, nici folosirea aprecierii cursului nu poate continua dincolo de un anumit nivel, intrucat castigul inregistrat de leu nu mai are efect antiinflationist, ci poate produce efecte negative asupra productivitatii. El a lasat sa se inteleaga ca banca centrala nu exclude, totusi, utilizarea in continuare a cursului ca parghie antiinflationista. Potrivit datelor BNR, in perioada 2000-2005, cresterea de productivitate a muncii a depasit aprecierea reala a monedei si majorarea salariala, lasand astfel loc pentru eventuale intariri ale leului si pe viitor.
Autor: Cristina Tivers