Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va avea un impact pozitiv asupra economiei romanesti, afirma un studiu realizat de Bogdan Badea, director in Ministerul Integrarii Europene. In schimb, afirma sursa citata, optiunea pentru neaderare sau un scenariu izolationist ar costa Romania mult mai mult decat aderarea propriu-zisa.

Acces pe o piata de 450 de milioane de consumatori

Beneficii: aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va avea un impact pozitiv asupra economiei romanesti, deschizand noi perspective de afaceri. Pentru companiile romanesti, aderarea la Uniune va insemna, in primul rand, accesul pe Piata Unica, o piata care, dupa extinderea de la 1 mai 2004, a ajuns la peste 450 milioane consumatori.
Odata cu extinderea, se asteapta ca UE sa devina cel mai mare exportator din lume, cu o cota de aproximativ 20% din exportul mondial.
Comertul intracomunitar si comunitar va creste cu cel putin 9%, datorita inlaturarii barierelor tarifare si non-tarifare. In acest sens, este vitala cresterea competitivitatii produselor romanesti. O piata mai mare va determina cresterea nivelului de productie si va conduce la crearea economiilor de scara.
Implementarea legislatiei comunitare, investitiile de capital si cresterea cheltuielilor in sectorul cercetare-dezvoltare vor contribui semnificativ la cresterea productivitatii.

Creste competitivitatea

Aderarea la Uniunea Europeana va aduce o imbunatatire a mediului de afaceri romanesc, imbunatatire care a inceput sa se faca deja simtita, prin cadrul legislativ mai stabil si practici de afaceri mai transparente. Au fost deja eliminate sau sunt in curs de eliminare barierele in calea liberei circulatii a serviciilor si a marfurilor. Cadrul legislativ comun furnizat de Piata Unica va creste eficienta generala a economiei romanesti prin imbunatatirea alocarii resurselor, cresterea gradului de specializare si incurajarea concurentei.
In conditiile imbunatatirii mediului de afaceri, Romania a inceput deja sa devina o tinta atractiva pentru investitiile straine. La aceasta va contribui in continuare si statutul de economie de piata functionala obtinut de Romania in acest an. Atragerea unui volum mai mare de investitii straine va asigura rapid si direct accesul la un management eficient, la tehnologii moderne si la noi segmente de piata.
Pe fundalul imbunatatirii climatului investitional, companiile trebuie sa induca reorientari masive ale productiei si ale exportului, cu efecte asupra cresterii competitivitatii. Industria romaneasca trebuie sa treaca de la productia de masa, bazata in principal pe criteriile cantitative, de cost si fiabilitate, spre productia cu grad ridicat de personalizare, bazata pe calitate.
Companiile din industria textila, a lemnului si produselor din lemn, a mobilei, care s-au bucurat pana acum de avantajul competitiv oferit de forta de munca ieftina, trebuie sa isi regandeasca strategia, astfel incat sa fie competitivi pe Piata Unica. Turismul si transportul sunt sectoare care vor beneficia de pe urma integrarii europene, reprezentand oportunitati de investitii. In contextul Pietei Unice, investitiile se vor reorienta catre industriile cu un grad inalt de tehnologizare.
In ciuda efectului general benefic al extinderii asupra economiei romanesti, impactul poate fi inegal, astfel ca unele grupuri de companii vor beneficia mai mult de oportunitati decat altele.
Deschiderea noilor piete aduce presiune asupra intreprinderilor care activeaza in sectoare industriale traditionale. Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) sunt mai expuse la numeroasele schimbari in mediul de afaceri, provocate de restructurarea economica si pregatirile pentru aderare.
Adoptarea standardelor comunitare si asigurarea resurselor financiare pentru acoperirea costurilor de mediu reprezinta pentru companiile romanesti o provocare, pentru care acestea trebuie sa se pregateasca deja.

Citeste si:  Se pregateste nationalizarea ARO

Aderarea implica, in esenta, un cost de oportunitate

Costuri: costurile aderarii Romaniei la UE trebuie definite permanent, in corelatie cu beneficiile pe termen lung. Toate extinderile precedente au demonstrat faptul ca, pe termen lung, aderarea este profitabila pentru noile state membre. Irlanda, Spania sau Portugalia reprezinta adevarate povesti de succes in ce priveste cresterea economica si prosperitatea sociala. Aderarea la UE implica in esenta un cost de oportunitate.
Optiunea pentru neaderare sau un scenariu izolationist ar costa Romania mult mai mult decat aderarea propriu-zisa. Acest scenariu este insa putin plauzibil, avand in vedere faptul ca traim intr-o economie globala, iar UE reprezinta raspunsul statelor nationale la provocarile globalizarii.
Costurile aderarii reprezinta, in esenta, eforturi pe care Romania ar trebui sa le faca oricum, in procesul complex de modernizare a societatii.
Prin aderarea la UE, efortul acestui proces de modernizare va fi sustinut si de Uniune, nu numai prin fondurile de preaderare si ulterior de cele structurale si de coeziune, dar si prin experienta unor modele economice si sociale de succes ale statelor membre.
Comparand contributia Romaniei la bugetul Uniunii cu sumele pe care le va primi, este evident faptul ca Romania va fi un beneficiar net. Pentru aceasta, este important insa ca Romania sa asigure o rata de absorbtie cat mai aproape de 100% a fondurilor comunitare.
Eforturile financiare pentru sustinerea aderarii la UE sunt graduale in timp, in functie de perioadele de tranzitie obtinute. Aceste eforturi au inceput deja in perioada de preaderare si vor continua si dupa data aderarii. Anul 2007 trebuie privit ca o etapa in procesul de integrare europeana.
Costurile aderarii vor fi suportate atat din bugetul statului, cat si de populatie si agenti economici. Cetatenii Romaniei se vor bucura insa, de la data aderarii, de beneficiile Pietei Unice, in special de cele patru libertati (a marfurilor, a persoanelor, a capitalurilor si a serviciilor).
Pe termen mediu si lung, beneficiile aderarii se vor reflecta si in nivelul de trai al populatiei.

Citeste si:  Inflatia poate ajunge la 8%

Autor: Mihai Lazarescu