Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu (foto), a declarat, ieri, ca ideea Guvernului privind incheierea unui pact fiscal este “excelenta”, dar trebuie incluse cateva propuneri care sa contribuie la dezvoltarea companiilor. Nicolescu a cerut Executivului sa elaboreze un calendar privind reducerea cotelor de contributii de asigurari sociele pana in 2010.
“Acest lucru va spori predictibilitatea mediului de afaceri si va atrage investitorii straini”, a subliniat liderul CNIPMMR. El considera oportuna si stabilirea unui plafon procentual maxim privind marimea impozitelor si taxelor la bugetele administratiei locale. “In unele judete, nivelul taxelor si impozitelor este foarte mare, existand astfel diferente foarte mari intre diferite zone. In prezent sunt peste 300 de contributii locale si centrale, iar IMM-urile sunt impovarate de aceasta parafiscalitate”, a remarcat Nicolescu.
Consiliul IMM-urilor are si solutii pentru reducerea muncii la negru si evaziunii fiscale. Astfel, Nicolescu a solicitat reducerea cu 75% a contributiilor sociale pentru fiecare loc de munca nou creat pentru o perioada de trei ani.
Patronatul micilor intreprinzatori mai doreste preluarea modelului irlandez privind repatrierea banilor plasati in strainatate. Potrivit lui Nicolescu, oamenii de afaceri romani au aproape 10 miliarde de euro depusi in alte tari. “Este nevoie de o amnistie fiscala pentru aducerea acestor bani in Romania. Ne milogim la Banca Mondiala pentru cateva zeci de milioane de euro, in timp ce avem miliarde de euro afara”, a declarat Nicolescu, propunand scutirea de taxe pentru repatrierea acestor venituri. “Ar trebui urmat exemplul Irlandei, unde timp de un an de zile nimeni nu i-a intrebat pe cei care aduceau bani din afara sursa acestor sume”, a mai spus presedintele Consiliului. Pe de alta parte, reprezentantul CNIPMMR apreciaza ca impozitarea cu 0,5% a imobilizarilor corporale va afecta in primul rand firmele de stat, dar este un mod de a mari viteza de circulatie a capitalului, de doua ori mai redusa decat in Europa.
Autor: Mircea Fica