La televizor, politica scade in importanta si durata. Aceasta e concluzia Consiliului National al Audiovizualului (CNA), in urma monitorizarii pe luna iulie. Stirile cu inundatii l-au adus pe Tariceanu in fata presedintelui Traian Basescu.
CNA a atras atentia televiziunilor ca Opozitia nu este la fel de mediatizata ca Puterea, dar in schimb ea primeste cele mai multe critici. Aceasta concluzie a venit in urma monitorizarii CNA de luna trecuta, prin care s-au urmarit emisiunile de stiri, de dezbatere si de divertisment ale principalelor posturi de televiziune si de radio din tara.
Mai putina politica radio-TV
Fata de celelalte luni, politica si-a pierdut din importanta la stirile TV, B1 TV fiind postul cel mai putin interesat de acest subiect. In timp ce la OTV politica ocupa mai mult de jumatate din stiri, la postul fratilor Paunescu acestea nu aveau nici macar 10% din durata jurnalului de actualitati. Intre cele doua extreme, celelalte canale autohtone au pastrat un raport asemanator. Daca in iunie stirile politice ocupau jumatate din timpul de emisie al jurnalelor de actualitati, in prezent, ele de abia ajung la o treime. La radio, in schimb, stirile politice nu si-au modificat prea mult durata sau componenta fata de lunile trecute.
Monopolul guvernului
Stirile TV din domeniul politicului au fost saturate de prezenta guvernului, conform informatiilor de la CNA. Mai mult de jumatate din continutul lor avind ca subiect membrii Executivului. In iulie, maximele au fost atinse la Prima TV, Realitatea TV si National TV, iar minima la Antena 1. Monopolul Executivului se pastreaza si in cadrul stirilor radio, unde activitatilor ministeriale li s-a acordat un procent si mai mare (peste 70%), aparitiile guvernului dublindu-se fata de luna iunie. Presedintia este a doua institutie ca durata si prezenta in cadrul emisiunilor informative de la televizor. Postul din Pache Protopopescu i-a acordat cea mai mare atentie sefului statului, in timp ce Oglinda lui Dan Diaconescu a fost cea mai putin interesata fata de aceasta institutie. Comparativ cu lunile anterioare lui iulie, interesul televiziunilor fata de presedinte s-a dublat.
Stiri portocalii
De altfel, formatiunea care conduce in topul aparitiilor TV este Alianta D.A. Contextul in care a fost mentionata coalitia PNL-PD nu a fost intotdeauna unul favorabil. Cele mai multe stiri negative despre formatiunea de la putere au fost difuzate de PRO TV si Realitatea TV. Pe de alta parte, aproape 80% din aparitiile PSD au fost negative la Antena 1.
Dragomir, mai mediatizat decit Iliescu
In iunie, Basescu era inaintea lui Tariceanu la numarul de aparitii TV in jurnalele de actualitati. Daca rezolvarea crizei jurnalistilor rapiti l-au adus pe seful statului la televizor, intr-un context pozitiv, inundatiile l-au mediatizat de data asta pe Calin Popescu Tariceanu, dar nu numai in situatii favorabile. In urma puterii, topul politicienilor este completat de Mircea Geoana si Adrian Nastase, iar pe ultimele locuri apar Adriean Videanu si Mihai Razvan Ungureanu. Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu nu a ajuns decit pe locul noua, in urma lui Emil Boc si a lui Dumitru Dragomir. Pentru fiecare post in parte, topul personalitatilor este putin diferit. La televiziunea publica, Antena 1 si PRO TV, presedintele Traian Basescu este in top, majoritatea aparitiilor sale fiind pozitive. La Antena 1, contextul negativ creste pentru premier, Adrian Nastase, Mircea Geoana sau Ion Iliescu.
Nastase, al 13-lea pe unde
Per total insa, personajul cu cele mai multe aparitii negative este Dumitru Dragomir. In cazul emisiunilor de dezbatere sau divertisment, Cristian Diaconescu, membru PSD, a avut cele mai multe aparitii, urmat de Gheorghe Flutur si Ion Iliescu. Topul personalitatilor politice este pastrat, in mare parte, si in formatul radio. Doar Adrian Nastase iese din stiri si nu apare decit la emisiunile de dezbatere si divertisment, dar, si acolo, pe locul 13.
Fara atentate la radio
Cele mai mediatizate evenimente in cadrul stirilor au fost leul greu si inundatiile, ceea ce explica, in mare parte, aparitiile guvernului si ale lui Tariceanu in jurnalele radio-TV. Intre demisiile guvernului, posibilitatea anticipatelor si votarea pachetului de legi privind justitia, pe agenda televiziunilor romanesti si-a facut loc un singur eveniment extern: atentatele de la Londra. Acest eveniment nu a aparut insa si in subiectele mediatizate la radio.
Autor: Alexandra Badicioiu