In sezonul de vanatoare 2006-2007 pot fi recoltati 300 de ursi, conform legii referitoare la numarul de exemplare din aceasta specie, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial. In Romania, tariful pentru impuscarea unui urs poate varia de la 5.000 la 7.000 de euro, in functie de punctajul CIC al trofeului, in cazul de fata, blana. Astfel, daca facem o medie de 6.000 de euro per urs vanat, printr-un simplu calcul rezulta ca Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania se va alege la sfarsitul anului cu nu mai putin de 1,8 milioane de euro doar de pe urma trofeelor de urs. Bineinteles, suma va fi mult ridicata si de celelalte efective de animale care vor intra in colimatorul vanatorului. Daca luam de pilda cerbul comun, cu un trofeu de peste 11,5 kilograme, pentru impuscarea unui asemenea exemplar, vanatorul trebuie sa scoata din buzunar cel putin 8.800 de euro (aproape 310 milioane de lei vechi), suma generoasa daca tinem cont ca anul trecut au fost recoltate 853 de exemplare. In cazul in care masa trofeului este mai mare de 11,5 kilograme, pentru fiecare 10 grame in plus se mai platesc 60 de euro. Tot in cazul cerbului, daca piesa este ranita, dar nu si recuperata, vanatorul trebuie sa plateasca pentru aceasta 800 de euro. De asemenea, Asociatia percepe tarife si pentru fiecare foc tras gresit, astfel incat pentru fiecare rateu vanatorul plateste 150 de euro.
Romania – cea mai mare densitate de ursi pe metru patrat
CIC este punctajul international determinat pentru blana, dupa formula de evaluare a trofeului. De asemenea, in functie de masa trofeului, un caprior se poate vana si la un tarif de 2.900 euro – limita maxima a tarifului minim.
In Romania exista si vanat care poate parea ceva mai atractiv in ceea ce priveste tariful de impuscare. Lupul poate fi vanat, in functie de evaluarea trofeului, in schimbul a 400 – 500 de euro, iar vulpea cu 25 – 50 de euro. In ceea ce priveste vanarea pasarilor, tarifele sunt stabilite pe zi de vanatoare. Astfel, pentru o zi in care se vaneaza gaste si garlite se vor plati 125 de euro, in timp ce la o vanatoare de prepelita, porumbel salbatic sau gugustiuc, tariful unic este de 50 de euro. In cazul fazanului si potarnichii, acestora li s-a stabilit tarif fix per exemplar de 6, respectiv 10 euro.
“Romania are cea mai mare densitate pe metru patrat din lume in ceea ce priveste numarul ursilor, lupilor si altor animale”, ne-a spus Neculai Selaru, presedintele AGVPS. Acesta sustine, de asemenea, ca tara noastra a obtinut la concursurile internationale de vanat recordul mondial la capra neagra, blana de urs, lup si pisica salbatica. Anul trecut, suprafata totala a fondului cinegetic avea o marime totala de 21,6 milioane de hectare, acestea gazduind 33.345 cerbi comuni, 6.325 ursi, 148.455 capriori, peste un milion de iepuri, 52,5 de mii de mistreti, 1.836 rasi, peste 47,5 mii de vulpi, precum si aproape 322.000 de fazani si 9.000 de cocosi de munte. Dupa recoltarea vanatului, specialistii asociatiilor de vanatori evalueaza trofeele obtinute acordandu-le un punctaj, care ar putea aduce medalii. In anul 2005, cele mai multe puncte au obtinut speciile de urs, mistret, caprior, capra neagra si cerbul comun.
Doua sezoane de vanatoare
Cota la urs pentru acest sezon a fost majorata cu 20 la suta fata de sezonul trecut (un plus de 50 de exemplare de urs), desi in ultimii ani aceasta cota nu a fost realizata integral, in ciuda cresterii efectivelor de urs la circa 7.000-8.000 de exemplare. De asemenea, s-a trecut din nou la doua sezoane de vanatoare la urs, inclusiv la mai multe moduri de vanare, si anume la goana, panda sau dibuit. Potrivit legii, in sezonul 2006-2007 mai pot fi vanati 500 de lupi, 120 rasi si 500 de pisici salbatice.
Recoltarea exemplarelor din speciile lup si urs se poate desfasura numai cu acordul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, iar exemplarele recoltate in aceste conditii se deduc din numarul total de exemplare aprobat prin prezenta ordonanta.
Numarul de exemplare care se pot recolta, pe gestionari si fonduri de vanatoare, se incadreaza in numarul total de exemplare prevazut si se aproba prin ordin comun al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, pe baza propunerilor rezultate din studiul de estimare a efectivelor, realizat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice si a gestionarilor fondurilor de vanatoare.
Controlul aplicarii prevederilor legale se asigura de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, in limitele de competenta stabilite potrivit legislatiei in vigoare. Eliberarea autorizatiilor de vanatoare pentru speciile urs, lup, ras si pisica salbatica pentru vanatori si personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarilor fondurilor de vanatoare se face cu incadrarea in numarul total de exemplare aprobat pe fiecare judet si gestionar, prioritar pentru fondurile de vanatoare in care se constata concentrari temporare de efective care reprezinta un potential risc de producere a pagubelor sau care pun in pericol sanatatea si siguranta publica. Legea promulgata de presedintele Romaniei se refera la Ordonanta Guvernului nr. 52/2006 pentru aprobarea numarului de exemplare din speciile urs, lup, ras si pisica salbatica, ce se pot recolta in cadrul sezonului de vanatoare 2006-2007, care a fost publicata in 31 august 2006 in M.O. si a intrat in vigoare la 3 septembrie 2006.
Autor: Gabriel Botezatu