Bioenergia si produsele ecologice sunt vedetele Romaniei la Expozitia internationala pentru industrie alimentara, agricultura si horticultura Saptamana verde, organizata la Berlin. În schimb, branzeturile traditionale romanesti au ramas acasa.

Produsele agroalimentare obtinute prin metode ecologice si cele care se constituie în biocombustibil au fost temele majore ale Forumului Est-Vest din acest an, desfasurat în cadrul expozitiei de la Berlin. La eveniment au luat parte presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, ministri de resort din statele membre si ministrul Federatiei Ruse. Delegatia romana a fost condusa de catre secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Nicolae Flaviu Lazin.

Legile vinului

Mariann Fischer Boel a mai precizat ca modificarile pe care le va suferi legislatia europeana privind organizarea pietei comune de fructe si legume urmeaza sa fie adoptate pe 24 ianuarie. Proiectele normative referitoare la sectorul viticol vor fi luate în discutie pana în vara acestui an si vizeaza redresarea industriei europene de profil, care face fata tot mai greu competitiei vinurile din Australia si California.

Citeste si:  Piata muncii din UE, greu accesibila romanilor

Viile acopera circa 1,5% din suprafata agricola totala a Romaniei, generand aproximativ 12-15% din totalul veniturilor care se realizeaza în agricultura. Aderarea la Uniune a eliminat taxele vamale intercomunitare, astfel ca presiunile asupra producatorilor interni vor creste, mai ales ca acestia s-au confruntat anul trecut si cu importurile masive de vinuri din Republica Moldova. În plus, se vor restrange suprafetele cultivate cu vita-de-vie, prin eliminarea podgoriilor cultivate cu hibrizi pe piata si înlocuirea cu vii nobile. În conditiile în care replantarea unui hectar cu vie de origine costa aproape 70.000 de lei, producatorii vor fi nevoiti sa creasca preturile pentru a-si recupera cu castig plasamentele. Totodata, pentru a putea face fata concurentei producatorilor externi, companiile de profil din tara vor trebui sa bugeteze sume considerabile pentru promovare. În 2007, sectorul viniviticol romanesc va beneficia de investitii în cuantum de circa 60 milioane de euro, din care 20 de milioane sunt fonduri europene destinate restructurarii.

Citeste si:  Cat castiga Germania din EURO 2024?

Fara branzeturi

Secretarul de stat din MAPDR, Nicolae Flaviu Lazin, s-a aratat placut surprins de numarul mare de vizitatori atrasi de standul Romaniei, amplasat în pavilionul Uniunii Europene. Printre acestia, au fost si reprezentanti ai Gesellschaft fur Technische Zusammenarbeit – Societatea pentru Colaborare Tehnica (GTZ), si ai Deutschen Landwirtschafts-Gesellschaft – Societatea Germana de Economie Agrara (DLG).

Desi cheltuielile legate de deplasare au fost asigurate de la bugetul MAPDR, doar 11 firme si companii ne reprezinta la Saptamana Verde, un targ destinat cresterii gradului de încredere al consumatorilor fata de producatori, dupa cum a explicat Lazin. Targul era o oportunitate pentru fermierii romani de a-si face marfa cunoscuta în randul consumatorilor europeni, fara intermediari si cheltuieli suplimentare. Deci, prezenta vinurilor romanesti si a produselor ecologice, precum mierea de albine, derivate din porumb, paste fainoase, uleiuri de porumb sau biscuiti nu poate fi decat benefica producatorilor autohtoni. De asemenea, a fost prezenta si Asociatia Nationala a Turismului Rural, Ecologic si Cultural din Romania.

Citeste si:  Tariceanu s-a intors iar la Parlament

Totusi, branzeturile romanesti au lipsit de la targul berlinez. Avand în vedere noile norme sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, micii producatori au ratat înca o ocazie de a-i convinge pe europeni ca branza de burduf sau urda merita un loc pe rafturile supermarketurilor comunitare.

Agricultura, sursa de energie

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a facut publice planurile privind strategia de reducere a emisiei de gaze nocive si a efectului de sera, precum si cele care vizeaza diminuarea dependentei fata de importurile de combustibil fosil din statele extra-comunitare. Comisarul european Mariann Fischer Boel explica atunci importanta agriculturii în acest proces, în conditiile în care biocombustibilii vor detine 10% în amestecul de combustibili pana în 2020.

Autor: Simona Diaconu