Din anul 2005, de cand tranzactionarea in marja a fost posibila la BVB, si pana in momentul de fata, doar doua case de brokeraj acorda credite pentru tranzactionarea in marja. SSIF Broker si-a implementat acest sistem in decembrie 2005, iar BT Securities a inceput tranzactiile in marja la inceputul acestei luni.
“Nu stiu de ce numai doua SSIF ofera acest serviciu. Poate din cauza fondurilor insuficiente, a comoditatii, a dorintei de a nu-si crea probleme suplimentare”, ne-a declarat Petru Prunea, presedintele SSIF Broker.
“Implicarea in acest tip de operatiuni este o decizie de business a fiecarei SSIF, iar estimarea noastra este ca in timp vor exista mai multe companii de brokeraj care vor oferi clientilor lor servicii de cumparare in marja. Numai cel mai bine capitalizate SSIF pot incheia tranzactii in marja, respectiv cele care au un capital social maxim de 750.000 euro sunt abilitate sa realizeze operatiuni cu toata gama de instrumente bursiere. Legea 297/2004 privind piata de capital prevede obligativitatea unui capital initial de minim 730.000 euro (echivalent lei) pentru ca o societate de servicii de investitii financiare sa poata acorda credite sau imprumuturi de instrumente financiare unui investitor”, ne-a declarat Stere Farmache, directorul Bursei.

Putine SSIF au banii necesari

“In regulament nu sunt specificate conditii speciale pentru ca SSIF sa efectueze tranzactii in marje. Doar ca sunt putine SSIF care dispun de sumele necesare acordarii imprumuturilor in cauza. In plus, trebuie organizata activitatea respectiva, trebuie pregatite agentii in acest sens, intocmite regulamente si multe alte lucruri”, mai spune Prunea.
Brokerul are obligatia sa deschida un cont de marja, pe numele persoanelor fizice sau juridice pentru care va efectua acest tip de tranzactii. La deschiderea unui cont de marja este obligatorie semnarea unui contract, clientul fiind obligat sa depuna o garantie (marja) reprezentand echivalentul a cel putin 50% din valoarea de piata a valorilor mobiliare ce urmeaza a fi achizitionate.
Pentru a cumpara valori mobiliare prin tranzactii in marja trebuie ca emitentii sa fie inscrisi la Categoria I sau II a BVB. Emitentii care indeplinesc conditiile de delistare la data semnarii contractului de credit sau pe parcursul derularii lui, nu pot face obiectul cumpararilor in marja. Durata acordarii unui credit variaza intre 7 zile si 6 luni.

Citeste si:  Vanzarea Rompetrol pompeaza energie în Bursa

Pana acum, unii investitori foloseau bani de la banci

Principalul criteriu pentru acordarea de imprumuturi pentru tranzactiile in marja este lichiditatea, dar se va tine cont si de volatilitatea pe termen scurt a titlurilor solicitantilor.
O parte dintre investitorii romani de la Bursa investeau si pana acum bani de imprumut, dar de la banci, asumandu-si un risc mai mare, in speranta de a-si majora castigurile, dar daca pentru un credit de la brokeri pot garanta chiar cu actiunile cumparate. Conform declaratiilor presedintelui SSIF Broker, investitorilor nu le este frica sa se imprumute de la casele de brokeraj, doar ca nu cunosc inca foarte bine sistemul. “Investitorii nu cunosc aceasta procedura, de aceea nu solicita in numar mare imprumuturi pentru operatiuni in marje”, a declarat Prunea. “Nu le este frica investitorilor sa faca astfel de imprumuturi. Doar ca unele cerinte formulate de SSIF imprumutator sunt descurajante pentru ei. Deocamdata nu pot face propuneri de imbunatatire a procedurii de operare in marje. Poate ar trebui ca operatorul de piata sa stabileasca care titluri se pot imprumuta pentru vanzare in lipsa”, mai spune Prunea.

Citeste si:  SIF-urile asigura lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti

Creditul acordat depinde de calitatea portofoliului

Investitorii interesati de imprumuturile pentru tranzactiile in marja trebuie in primul rand sa detina un portofoliu, iar creditul se acorda in functie de aceasta. “Depinde de calitatea portofoliului. S-ar putea sa fie necesare doua miliarde in portofoliu, sau trei miliarde, in functie de necesitati si de evaluarea pe care o face deportantul de credit civil”, a declarat presedintele BT Securities, Rares Nilas. El a adaugat ca, in functie de lichiditatea portofoliului detinut, posibilitatea de imprumut este mai mare.

SSIF Broker a acordat credite in valoare de 60 milioane lei

SSIF Broker are deja ceva experienta in ceea ce priveste tranzactionarea in marja si spera, in continuare, ca acest sistem sa se extinta cat mai mult pe piata de capital romaneasca.
“Am incheiat 27 de contracte in valoare de peste 60 milioane lei, acum procesam 5 cereri de imprumut in valoare de 10 milioane lei. Unele cereri le-am respins, pentru ca vizau achizitii de titluri cotate pe Rasdaq sau n-am acceptat garantia oferita”, a declarat pentru Curierul National, Petru Prunea, presedintele SSIF Broker.
Valoarea maxima a unui imprumut pentru un client al BT Securities este de maximum 3 milioane lei, indiferent de valoarea portofoliului, a spus Nilas.

Citeste si:  Romanii cheltuie creditele de nevoi pe case si afaceri

La Sibiu sunt deja tranzactii in marja cu derivate

In Romania, acest instrument este deja folosit cu succes la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS), in tranzactii mai complexe, tip futures si options pe valute, pe indici bursieri si pe cele mai tranzactionate titluri de la BVB, fiind numite generic contracte pe derivate. In prima faza, la BVB se fac tranzactii in marja numai pe actiuni, dar este posibil sa se incheie tranzactii in marja pentru derivate si la BVB, prin SSIF autorizate.
“Prin natura lor, tranzactiile cu instrumente financiare derivate sunt operatiuni realizate “in marja” – adica presupun din partea investitorilor mobilizarea unei sume inferioare valorii motionale a contractului derivat tranzactionat. In consecinta, este posibil sa se incheie tranzactii in marja pentru derivate si la BVB si acest lucru va deveni efectiv operational imediat ce BVB va lansa piata instrumentelor financiare derivate”, a declarat Farmache.

Ce este tranzactia in marja

Companiile de brokeraj care realizeaza operatiuni pe piata de capital din Romania au posibilitatea sa deruleze operatiuni cu valori mobiliare sau instrumente financiare derivate pe baza unui credit acordat clientilor pentru cumpararea unor actiuni sau a unui imprumut de titluri destinat efectuarii unor vanzari in lipsa. Aceste operatiuni poarta denumirea generica de “tranzactii in marja”.

Catalina Sandu