Rezumat:
Pantoful este cel mai important pentru cei care lucreaza in medii dure. Este singurul articol care face contact intre muncitor si podea. Asfaltul, pamantul si podeaua nu sunt, de cele mai multe ori, foarte ospitaliere in mediul de lucru si se pot intampla accidente grave. Alegerea pantofilor de protectie este o alegere importanta si foarte personala, de aceea ne limitam la cateva linii directoare generale si cateva sfaturi pentru a alege incaltamintea de lucru potrivit:
Regulile de siguranta, in primul rand
Este important sa intelegi de ce clasa de protectie sau securitate ai nevoie. Clasificarea incaltamintei de protectie este reglementata la nivel european de standardul EN ISO 20345: 2011 (pentru incaltaminte de protectie cu o rezistenta la impact pana la 200 Jouli) care defineste 8 niveluri diferite de protectie in tot atatea coduri care, in ordine crescatoare de siguranta sunt: SB, SBP, S1, S2, S4, S1P, S3, S5. Pentru a intelege catre ce standard de siguranta ar trebui sa te orientezi, ar trebi sa determini care sunt riscurile la locul de munca. Intra pe https://www.bprotect.ro/incaltaminte-protectie pentru a vedea modele de incaltaminte de protectie care respecta standardele necesare in mediul in care lucrezi.
Specificatii optionale
Exista, de asemenea, alte specificatii numite „optionale” pentru incaltaminte care nu sunt expuse riscurilor mecanice, iar acestea includ aspecte precum izolarea la temperaturi scazute (CI) sau ridicate (HI), impermeabilizarea si disiparea electrica (ESD). Nimeni nu poate evalua mai bine decat tine care dintre aceste aspecte sunt importante pentru munca ta.
Incaltaminte inalta sau joasa? Deschisa sau inchisa?
Exista diferite tipuri de incaltaminte de protectie potrivite pentru diferite utilizari si medii de lucru:
- Incaltaminte inalta: perfecta pentru cei care au nevoie de sprijin si protectie la glezne sau pentru cei care trebuie sa se protejeze de frig
- Pantof jos: perfect pentru cei care cauta flexibilitate si usurinta
- Cizma: Pentru cei care trebuie sa faca fata vremii nefavorabile, cum ar fi ploaia, zapada si frigul. Cizma din cauciuc garanteaza o impermeabilitate absoluta
- Sabot: echipat cu o talpa antiderapanta, este potrivit pentru mediile din domeniul sanatatii sau chiar pentru cei care lucreaza in sectorul gastronomic
Picioare diferite, nevoi diferite. Acorda atentie latimii pantofilor de protectie
Pantoful nu se alege numai in functie de riscurile prezente la locul de munca, ci si in functie de piciorul pe care trebuie sa il sustina. Pentru a nu compromite confortul pe termen lung, este important sa alegi dimensiunea potrivita a pantofului: pantoful trebuie sa fie confortabil, sa infasoare piciorul fara a-l comprima si sa ofere suport corespunzator.
Rezistenta, confort, estetica
Alegerea unui material in defavoarea altuia sau a unei prelucrari specifice afecteaza confortul mai ales pentru cei care poarta pantofi si trebuie sa lucreze peste 8 ore pe zi. Cateva exemple: pentru cei care lucreaza in medii dure, cum ar fi santierele de constructii, este de preferat sa opteze pentru o incaltaminte simpla, cu cateva cusaturi si realizata in intregime din piele. Daca, pe de alta parte, se lucreaza in medii uscate, cum ar fi un atelier mecanic, este recomandabil sa se aleaga materiale usoare si respirabile, cum ar fi piele perforata si pantofi cu insertii din plasa.