– Plenul Senatului a aprobat ieri Ordonanta de Urgenta privind privatizarea Loteriei Romane

– Actul legislativ prevede transferarea a 20% din actiunile pe care statul le detine la Loterie catre Fondul Proprietatea

– Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea, a declarat ieri ca procedura de transfer a celor 20% din actiunile detinute de stat la Loteria Nationala a fost deja finalizata.

Plenul Senatului a aprobat, ieri, ordonanta de urgenta privind privatizarea Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale. Actul legislativ prevede ca 20% din actiunile detinute de stat la cele doua companii sa fie alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, in timp ce 5% dintre actiuni vor fi tranzactionate la Bursa. In forma initiala ordonanta prevedea ca 7% din actiunile Loteriei Nationale sa fie cedate angajatilor. Dupa discutii in Comisia de Privatizare, documentul a fost modificat excluzand posibilitatea ca angajatii sa devina actionari ai Loteriei. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara in urma cu aproape doua luni ca Loteria nu va fi privatizata. Vladescu a precizat atunci ca nu este vorba decat de un transfer de actiuni, nu despre o privatizare in adevaratul sens al cuvantului.

Opozitia contesta ordonanta

Dupa ce, in sedinta din 9 martie, plenul Senatului a decis retrimiterea la comisii a proiectului de lege privind ordonanta de urgenta privind strategia de privatizare a Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale, in sedinta de ieri a luat in dezbatere doua rapoarte reprezentand puncte de vedere diferite. Comisiile reunite, de buget-finante si de privatizare, ambele sesizate pentru pronuntarea unui raport comun la proiectul de lege, nu au reusit sa ajunga la un punct de vedere comun.
Comisia de privatizare, reprezentata in sedinta de plen de presedintele Carol Dina, s-a pronuntat impotriva deciziei de privatizare a celor doua companii. Senatorul PRM Carol Dina a aratat ca, in ultimii ani, PIB-ul Romaniei a fost tot mai redus, sustinand astfel ca statul are nevoie de astfel de companii pentru a putea gestiona crizele sociale.
Senatorii din opozitie s-au declarat impotriva adoptarii ordonantei de urgenta care prevede transferul de actiuni de la Loteria Nationala la Fondul Proprietatea. De asemenea, senatorii PSD si PRM au criticat dispozitia prin care se prevede ca 5% din actiuni sa fie admise la tranzactionare pe piata bursiera. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca Loteria Nationala este un monopol al statului fara exceptii. “Nici un stat din lume nu isi permite sa cedeze vreo actiune catre un investitor privat”, a subliniat Vacaroiu.
In aceeasi ordine de idei, senatorul PSD Stefan Viorel a declarat ca “Loteria Romana nu este un operator economic, nu produce nici pantofi, nici gaze naturale, nici servicii de utilitate publica sau altceva. Loteria Romana face un comert cu iluzii. Este o chestiune asumata in toate societatile civilizate. Rezultatul net al acestui comert cu iluzii vine in intregime in folosul societatii, pentru a rezolva problemele sociale ale comunitatilor”.

Diferente de “mentalitate”

Presedintele Comisiei de buget-finante, Varujan Vosganian, in calitate si de reprezentant al Aliantei D.A., a sustinut de la tribuna plenului ca dezbaterile intre grupurile parlamentare nu sunt determinate de luarea unei decizii cu privire la privatizarea Loteriei sau a Imprimeriei, ci de “mentalitati” diferite. “Daca noi nu acceptam faptul ca initiativa privata este parte a interesului public, atunci noi nu vom putea sa facem o viziune despre modernizarea Romaniei si sa incurajam economia de piata si societatea de schimb. Mediul privat este parte a interesului public in ceea ce priveste satisfacerea unor nevoi ale societatii”, a sustinut Vosganian. Senatorul liberal a mai tinut sa precizeze ca administrarea si controlul celor doua companii nationale vor ramane in continuare in subordinea statului.
Varianta de hotarare adoptata de Senat a avut si sustinerea reprezentantilor Guvernului care au luat parte la sedinta. Acestia au anuntat ca, desi a fost adoptata prin ordonanta de urgenta, strategia de privatizare a celor doua companii nationale nu va fi pusa in aplicare decat dupa ce va fi dezbatuta de Parlament.

Procedura de transfer de actiuni la Fondul Proprietatea, finalizata

Legea privind infiintarea Fondului Proprietatea a fost aprobata de Parlament in decembrie 2005. Imediat dupa aparitia actului legislativ au inceput procedurile de transfer al actiunilor de la societatile contribuabile catre organismul nou infiintat.
Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea, a declarat ieri ca procedura de transfer a celor 20% din actiunile detinute de stat la Loteria Nationala a fost deja finalizata.
Ivan, care nu a precizat data exacta a finalizarii, a mai spus ca transferul de actiuni de la Imprimeria Nationala se afla si el aproape de final.

Loteria Nationala in cifre:

– Capital social: 426 miliarde de lei
– Valoarea nominala a unei actiuni: 50.000 lei vechi
– Numar total actiuni: 8,5 milioane
– Numar de salariati: 4.000
– Retea teritoriala: 1.800 agentii
– Profit net 2004: 555 milioane euro
– Cifra de afaceri 2004: 200 milioane euro
– Profit prognozat 2005: 46 milioane euro
– Cifra de afaceri 2005: 195 milioane euro

Autor: Serban Buscu