Republica Moldova va plăti în luna aprilie un preţ de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia, a anunţat marţi preşedintele Consiliului de Administraţie a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, informează Reuters.

Comparativ, în luna martie, Republica Moldova a plătit un preţ de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol.

Vadim Ceban anunţa luna trecută că de la 1 mai 2022, Moldovagaz va plăti Gazprom numai în ruble sau euro, în condiţiile în care anterior a plătit şi în dolari americani.

Citeste si:  Ministrul Finantelor schimba conducerea Loteriei Romane

În Danemarca lungi conducte negre urmează să fie îngropate într-un şanţ, pe măsură ce lucrările de construcţie la un gazoduct care va face legătura între Norvegia şi Polonia au fost reluate după invadarea Ucrainei, transmite AFP.

De la proiecte de terminale de gaze naturale lichefiate în nordul Germaniei, în Finlanda şi în Franţa, până la posibile noi rute prin Spania sau estul Mediteranei, Europa îşi intensifică eforturile pentru a se elibera de gazele ruseşti, chiar dacă experţii susţin că va fi nevoie de mai mulţi ani pentru finalizarea acestei sarcini.

La Middelfart, pe insula Fionie din centrul Danemarcei, luna trecută au fost reluate lucrările la proiectul Baltic Pipe, un gazoduct cu o lungime de aproape 900 de kilometri, care este destinat în principal să ajute Polonia să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti.

“Desigur că este vorba de asemenea şi de a avea gaze în sistemul danez, dar în principal pentru a ajuta sistemele de gaze din ţările vecine şi bunii noştri prieteni polonezi”, a declarat pentru AFP, Soren Juul Larsen, responsabil de proiect la operatorul danez de infrastructuri energetice Energinet.

Citeste si:  Pacea Coalitiei – caderea lui Nastase si a lui Vacaroiu