– O procedura folosita cu succes in statele UE, care prevede stabilirea tarifelor pentru principalul operator din piata ca diferenta intre rata inflatiei si productivitatea companiei, ar putea fi aplicata si pentru Romtelecom din 2007
– Masura va oferi operatorului flexibilitate la stabilirea tarifelor individuale intrucat ANRC va stabili plafoane minime si maxime de crestere a preturilor in cadrul carora operatorul va fi liber sa-si fixeze tarifele
– Odata cu aplicarea formulei de control a tarifelor, ANRC a stabilit si un set de limitari privind reducerea tarifelor pentru serviciile ale caror preturi sunt in prezent sub costuri
O procedura folosita cu succes in statele UE, care prevede stabilirea tarifelor pentru principalul operator din piata ca diferenta intre rata inflatiei si productivitatea companiei, ar putea fi aplicata si pentru Romtelecom din 2007.
Tarifele serviciilor cu amanuntul ale celui mai mare operator de telecomunicatii din Romania, Romtelecom, vor fi reglementate in functie de cresterea preturilor de consum, potrivit unui proiect al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, supus spre consultare publica. Daca va fi aprobata, formula de control a ANRC se va aplica pe o perioada de 3 ani cu incepere din anul 2007 si va permite Romtelecom o crestere medie maxima egala cu rata inflatiei tarifelor pentru serviciile cu amanuntul in care detine o pondere semnificativa in piata.
Masura, cred reprezentantii Romtelecom, va oferi operatorului flexibilitate la stabilirea tarifelor individuale, permitandu-i sa reactioneze rapid la schimbarile intervenite pe piata. Aceasta intrucat ANRC va stabili plafoane minime si maxime de crestere a preturilor, in cadrul carora operatorul va fi liber sa isi stabileasca tarifele.
Masura aplicata si in UE
Daca va fi aprobat, proiectul va permite si transferarea catre utilizatorii finali a unei parti din cresterea de productivitate a companiei, precum si recuperarea de catre Romtelecom a cresterii costurilor care nu pot fi controlate. Aceasta inseamna ca operatorul va putea sa isi majoreze tarifele la servicii doar in functie de rata de crestere a preturilor de consum si in corelatie cu rata de productivitate a companiei, al doilea element semnificativ de calcul al tarifului. De exemplu, cu o rata a inflatiei de 3% si o productivitate a companiei de 2%, operatorul isi va putea creste preturile cu maximum 1%.
Masura, spun reprezentantii Romtelecom, este practicata in toate statele membre ale Uniunii Europene pentru jucatorii semnificativi din piata. “Decizia este un nou mecanism de control care este folosit si in practica europeana in domeniu, in privinta tarifelor cu amanuntul”, s-au rezumat a ne declara reprezentanti ai operatorului de telefonie fixa pana la o analiza mai atenta a proiectului propus de ANRC.
Reduceri aplicate cu acceptul ANRC
Odata cu aplicarea formulei de control a tarifelor, ANRC a stabilit si un set de limitari privind cresterea tarifelor pentru serviciile ale caror preturi sunt in prezent mai mari decat costurile, precum si privind reducerea tarifelor pentru serviciile ale caror preturi sunt in prezent sub costuri.
Prin urmare, Romtelecom va supune aprobarii ANRC orice reducere a tarifelor pentru abonamente si apeluri pentru acces special la Internet, precum si orice crestere a tarifelor pentru apeluri locale, nationale, internationale si cele catre retelele de telefonie mobila. In plus, pentru a preveni un comportament anticoncurential, Romtelecom va trebui sa obtina acordul ANRC de fiecare data cand vor fi introduse noi pachete de servicii sau scheme de reducere a tarifelor. Potrivit ANRC, observatiile pe marginea proiectului publicat pe pagina de Internet a Autoritatii pot fi transmise pana la data de 26 octombrie 2006.
Profit net in scadere cu 75%
Potrivit rezultatelor anuntate in raportul semestrial al grupului elen OTE, actionarul majoritar al operatorului roman, Romtelecom a incheiat primul semestru al acestui an cu o cifra de afaceri de 440 de milioane de euro, in scadere cu 5,9% fata de primul semestru al anului trecut. In acelasi timp, profitul net al companiei s-a cifrat la 14,6 milioane de euro, in scadere cu 75,6% fata de perioada similara a anului trecut. Reprezentantii Romtelecom explica reducerea veniturilor prin diminuarea numarului de linii telefonice ca urmare a substitutiei fix-mobil si cresterii competitiei pe piata telefoniei fixe, dar si prin reducerea traficului retail si a veniturilor din whole-sale. De fapt, veniturile whole-sale au scazut cu 16,2%, chiar daca traficul pe acest segment de business a crescut cu 16%, iar numarul de linii telefonice a scazut pana la 3,77 milioane. Cu toate acestea, reprezentantii operatorului spun ca veniturile din servicii de date s-au triplat in comparatie cu aceeasi perioada a lui 2005, ceea ce determina compania sa investeasca in generarea de venituri din servicii noi pe piata.
Pe Bursa cel mai devreme la finele anului
Actionarul majoritar al Romtelecom este operatorul elen de telecomunicatii OTE, care controleaza 54,01% din capital, participatie achizitionata in 2003 contra sumei de 273 milioane dolari.
Participatia statului roman la compania de telefonie fixa este de 45,99% din capitalul social, pachet evaluat recent de banca de investitii Credit Suisse Securities la aproximativ 1 miliard de euro si care urmeaza sa fie tranzactionat cel mai devreme pana la finele acestui an pe piata de capital. Alaturi de Transelectrica, intrata la BVB la inceputul lunii septembrie, Romtelecom este a doua mare companie asteptata pe Bursa cu interes ridicat pentru investitori.
Compania a incheiat anul 2005 cu un profit net de 233,7 milioane de euro, cu 4,4% mai mult decat anul anterior, in timp ce veniturile operationale s-au situat la 927 milioane de euro, in crestere cu 10,3%.
Autor: Adelina Vlad