Grupul Rompetrol a inregistrat, in 2005, o cifra de afaceri de 2,34 miliarde dolari, in crestere cu 45% fata de anul precedent, cand aceasta era de 1,6 miliarde, iar profitul operational a atins 164 milioane dolari, in crestere cu 62 % fata de 2004, cand se situa la nivelul a 101 milioane dolari, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

Reprezentantii companiei sustin ca, in urma achizitiei companiei franceze Dyneff, cifra de afaceri a Grupului Rompetrol (TRG) se va dubla. La nivelul anului 2005, vanzarile consolidate au fost de 4,85 miliarde dolari. De asemenea, profitul operational consolidat atinge astfel 185 milioane dolari.

“Ca urmare a intrarii pe piete cu risc financiar scazut, cum este cazul Frantei si Spaniei, Rompetrol care este o companie integrata si rentabila, va cauta cele mai ieftine resurse pe care sa le vindem, in continuare, pe pietele cele mai stabile”, a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.

Totalul taxelor platite la bugetul de stat de Rompetrol, in anul 2005, s-a ridicat la peste 730 milioane de dolari, ceea ce reprezinta peste 6% din veniturile Bugetului de Stat. In 2004, Rompetrol contribuise la Bugetul de Stat cu taxe in valoare de 635 milioane dolari.

Citeste si:  Mobexpert trece la productia de serie

Potrivit companiei, aceasta evolutie pozitiva a avut loc pe fondul unor fluctuatii majore ale pietei produselor petroliere. 2005 a fost un an atipic, evenimentele politico-economice si catastrofele naturale neprevazute determinand, chiar, o crestere cu peste 40% a pretului la titei si produsele petroliere, ceea ce a devansat cresterea structurala pe care specialistii o anunta de mai multi ani.

” Cererea de produse petroliere va fi din ce in ce mai mare, implicit investitiile pe care Grupul Rompetrol le va face in 2006 vor fi semnificative, pentru a consolida si diversifica oferta noastra”, a mai precizat presedintele Rompetrol.

Anul trecut, Rompetrol Rafinare (RRC) – subsidiara a Grupului Rompetrol, a inregistat un profit operational consolidat (EBITDA) de 162 milioane dolari si o cifra de afaceri de 2,15 miliarde dolari.

Cresterea profitului operational a fost cu 74% fata de 2004 (cand era de 93 milioane dolari), iar a cifrei de afaceri, cu 40% fata de acelasi an, cand inregistra 1,5 miliarde dolari. Profitul net realizat de RRC in 2005 a fost de 80 milioane dolari, de 13 ori mai mare fata de 2004 (6 milioane dolari).

Citeste si:  Start up Romania - cum sa incepi propria afacere la Zilele Biz 2006

Recent, Rompetrol a anuntat derularea unui plan de investitii de 260 de milioane de dolari pentru modernizarea rafinariei Petromidia pana in 2007, urmand ca in acest interval capacitatea de procesare a acesteia sa se majoreze de la 3,8 la 5 milioane de tone pe an.

Majorarea productiei vizeaza, in principal, cresterea exporturilor regionale catre pietele unde Grupul este si va fi prezent. De asemenea, Grupul Rompetrol are in plan investitii de 100 de milioane de dolari pentru repornirea platformei petrochimice de la Petromidia, capacitate neutilizata in ultimii 10 ani.

Grupul Rompetrol N.V. este cel mai mare grup industrial romanesc privat, cu operatiuni in 12 tari. Grupul are peste 8000 de angajati si a realizat o cifra de afaceri de 2,34 miliarde dolari in 2005. Compania urmareste sa devina una dintre cele mai mari companii petroliere integrate din regiune si sa obtina o pozitie puternica in bazinul Marii Negre.