IDC si-a prezentat concluziile si previziunile privind piata de IT&C si influenta aderarii la Uniunea Europeana asupra evolutiei acesteia, in cadrul unei conferinte intitulate ´´Romania, UE si Piata de IT&C´´, care a avut loc pe 27 iunie la Bucuresti si s-a bucurat de participarea lui Scott Moore, Consulting Manager, IDC CEMA precum si a analistilor IDC Romania: Madalin Lazarescu, Research Manager, Calin Mirea, Research Analyst, IT Services, Software and Systems si Dana Samson, Research Analyst Imaging and Hardcopy Peripherals.

“In anul 2006 piata de telecom a crescut spectaculos, totalizand 3.4 miliarde USD. De altfel, estimarile arata ca si in continuare aceasta piata va avea un trend ascendent, mai ales in segmentul de broadband care va creste de la 1 milion utilizatori in 2006, la aproximativ 3 milioane in 2011 si cel de servicii mobile, care va atinge o rata de penetrare de 130%. Pe viitor se asteapta ca mediul competitional sa determine o scadere a tarifelor concomitent cu o crestere a calitatii serviciilor; de asemenea, proiectele MCTI (AXA III, economia bazata pe cunoastere, Safer Internet Plus, inlesnirea accesului IT&C in zonele rurale) si fondurile structurale, vor creste cheltuielile in domeniul telecom”, spune Madalin Lazarescu, Research Manager, IDC Romania.

Citeste si:  5 semne că trebuie să îți schimbi scaunul de birou

Piata de PCuri in 2006 a totalizat 504 milioane USD pentru 644.000 unitati livrate. Desi segmentul desktop a continuat sa domine piata, notebookurile au reprezentat cel mai dinamic produs al pietei, inregistrand o crestere a vanzarilor cu aproape 60% comparativ cu anul 2005. Pentru anul urmator se estimeaza ca desktopurile vor pierde tot mai mult teren in favoarea notebookurilor, pe fondul unei cresteri cu aproape 30% din punct de vedere al unitatilor vandute, determinata de informatizarea in sectorul public si IMM prin intermediul fondurilor structurale, ieftinirea tehnologiilor si componentelor, cresterea economica generala si dezvoltarea segmentului de retail.

In ceea ce priveste piata serviciilor de IT, pe fondul unei influente puternice exercitate de facilitarea accesului la fonduri europene si dezvoltarea IMMurilor, se asteapta o crestere a valorii pietei, pana la aproximativ 640 milioane USD in 2011. Dezvoltarea IMM-urilor va influenta puternic si piata de EAS in urmatorii ani; bugetele IT tot mai mari vor determina o crestere a cererilor pentru solutii de baza din partea segmentului IMM.

Citeste si:  Rihanna renunta la muzica pentru afaceri si lanseaza Fenty Hair

Piata de hardcopy si periferice a reprezentat in 2006 cel mai dinamic sector al pietei de hardware din Romania, crescand cu 11.
72% comparativ cu anul 2005, ajungand la o valoare de aprox. 139 milioane USD pentru 455.000 unitati vandute. De altfel, se estimeaza ca piata va creste constant in urmatorii 5 ani, pana la o valoare preconizata de 182 milioane de dolari in 2011.

Multifunctionalele au inceput sa domine piata si vor creste sistematic, ajungand sa inghita practic copiatoarele si sa inlocuiasca o mare parte a imprimantelor high-end, semn al maturizarii pietei. Imprimantele vor reprezenta in continuare un segment foarte important, mai ales pentru utilizatorii casnici, datorita pretului mai scazut. Din punct de vedere al tehnologiilor, cel mai spectaculos se vor dezvolta dispozitivele laser color, din ce in ce mai populare datorita scaderilor semnificative de pret si vitezei cu care apar noi modele pe piata.

Piata de hardcopy din Romania va fi probabil cel mai putin afectata in mod direct de aderarea la UE, in comparatie cu celelalte segmente IT&C. Indirect insa, cresterea accesului la finantare, Programele Speciale pentru achizitionarea de PCuri si, mai ales, cresterea GDPului vor influenta in mod pozitiv vanzarile pentru segmentul de hardcopy.

Citeste si:  China „trece printr- o criza de incredere si are nevoie de un stimulent major”