In ciuda mentinerii unui ritm alert al cresterii economice, Romania ar putea incheia socotelile anului 2005 cu o inflatie de 11,9%, un deficit de cont curent de 8,1% din produsul intern brut (PIB), estimeaza un raport al Comisiei Europene publicat ieri. Prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, de 5,2%, este inferioara estimarilor Guvernului. In timp ce Guvernul avanseaza pentru 2006 o estimare de crestere economica de 6%, prognoza CE merge pe 5,3%. Deficitul de cont curent estimat de Executiv la 6,9%, potrivit proiectului de buget, este vazut de analistii CE la un nivel de 9,9%. In sine, analiza CE este mai prudenta la toate capitolele. Astfel, in timp de autoritatile de la Bucuresti considera ca anul 2005 se va incheia cu o inflatie de 8,3%, CE vede o alunecare spre o medie a inflatiei de 11,3%, care este echivalenta cu o inflatie anuala de 8,5%. „Europenii folosesc o masura diferita pentru indicele de crestere a preturilor, iar estimarea lor corespunde unei inflatii de 8,5%. Totusi, estimarile lor nu sunt optimiste“, spune analistul Florin Citu.
In viziunea CE, inflatia in 2006 va fi de 7,4%, iar in 2007 va atinge 6%, in timp ce consumul populatiei isi va domoli ritmul de crestere. „Faptul ca se pastreaza o estimare de inflatie prea mare in 2007, ne indeparteaza de momentul adoptarii monedei unice“, spune analistul Gabriel Biris. De inflatie se leaga ratele dobanzilor bancare, in special cele la depozite si astfel nu se intrevede posibilitatea ieftinirii creditelor.
Prognoza CE ia in calcul si efectele inundatiilor, care vor duce la marirea cheltuielilor guvernamentale, tine cont de efectul masurilor limitare a creditarii, care vor stanjeni consumul, dar avertizeaza ca exporturile, stanjenite de un leu tare, isi vor incetini cresterea. „Inundatiile vor contribui la cresterea economica, dar nu va fi o marire a capitalului investit, pentru ca nu se face altceva decat sa se repare ce s-a distrus in 2005, asta spune analiza Comisiei“, a explicat Citu.
CE estimeaza un deficit fiscal in 2005 situat la 0,9% din PIB. Anul viitor, bugetul de stat va fi atacat si cheltuielile publice se vor mari, datorita cresterilor salariale in sectorul public si reconstructiei zonelor afectate de inundatii. „Ne asteptam ca deficitul bugetului de stat sa creasca la 1,4% din PIB in 2006 si la 2,2% din PIB in 2007“, spune analiza CE. Cererea interna inca mare va sustine cresterea importurilor. Paradoxal, analiza CE vede o temperare a consumului mana in mana cu o crestere brutala a deficitului de cont curent. Explicatia europeana difera profund de ingrijorarile autoritatilor de la Bucuresti. In timp ce guvernantii sustin ca adancirea deficitului de cont curent poate fi atribuita consumului, pe care au incercat sa-l sufoce prin limitarea creditarii, analiza CE vede in aprecierea leului cheia acestui dezechilibru intre cata valuta intra in tara, fata de cata pleaca. Cresterea exporturilor va fi mai lenta si, in combinatie, rezultatul va fi o majorare a deficitului comercial. Leul va continua sa se aprecieze, ceea ce va stanjeni exportatorii, spune CE. Impactul adancirii deficitului de cont curent va fi atenuat de intrarile de valuta trimisa de romanii care muncesc in strainatate si de banii europeni. Fluxuri de investtii straine in crestere, accesul imbunatatit la pietele financiare si rezervele internationale consistente usureaza insa finantarea acestui deficit de cont curent, a remarcat analiza CE. Consumul populatiei va creste moderat in urmatorii doi ani, ca urmare a unei mariri temperate a salariilor si a stergerii efectului pozitiv pe care reducerea fiscalitatii a avut-o asupra veniturilor romanilor. (L.M.)
Autor: Lidia Moise