Departamentul National Anticoruptie (DNA) a demarat „procedurile si actele premergatoare“ deschiderii unei noi anchete referitoare la privatizarea combinatului siderurgic Alro Slatina, au declarat ieri pentru „Averea“ oficiali ai DNA. „S-a primit o plangere penala din partea unei persoane fizice in ceea ce priveste privatizarea Alro. Deocamdata nu s-a dispus inceperea urmaririi penale, ci se studiaza plangerea, pentru a vedea daca este intemeiata sau nu“, spun oficiali ai DNA. Totodata s-a anuntat ca DNA nu poate dezvalui obiectul noii plangeri, atata vreme cat aceasta este in curs de cercetare.
Surse din cadrul Parchetului au declarat pentru „Averea“ ca initiatorul plangerii este Florea Bulumac, fost angajat al Alro, care a parasit compania la inceputul anilor ‘90. El este actionar minoritar la Alro, cu un pachet nesemnificativ de actiuni. Ulterior, Bulumac a fost consilier la Ministerul Industriilor, pe probleme metalurgice, spun oficialitati ale institutiei care si-a schimbat intre timp denumirea in Ministerul Economiei si Comertului. El a fost pensionat la termen in urma cu cativa ani.
Ruda cu regretatul avocat Nicolae Cerveni, Bulumac este presedintele organizatiei sectorului 2 Bucuresti al Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD).
El a mai inaintat si in trecut plangeri in ceea ce priveste privatizarea Alro. Penultima sa plangere, formulata in 2002 impotriva liderilor PSD Adrian Nastase si Ovidiu Musetescu, referitoare la ceea ce a numit „privatizarea frauduloasa a combinatului slatinean“, a ramas fara rezultat.
Intr-o conferinta de presa, in aprilie 2005, Bulumac a declarat ca Parchetul National Anticoruptie (acum denumit DNA) incearca sa „musamalizeze“ afacerea, dupa cum scria presa locala la acea vreme. Potrivit acuzatiilor din 2002 ale lui Bulumac, fostul premier si fostul sef al Privatizarii (APAPS) au incercat sa sugereze ca Alro se afla intr-o criza, absenta profitului si a lichiditatilor facand necesara o privatizare rapida, la un pret considerat subevaluat de multi analisti. Bulumac sustine ca, de fapt, Alro statea foarte bine atat la capitolul profit, cat si la lichiditati, retehnologizarea invocata de Musetescu ca motiv al privatizarii urgente, fiind de fapt realizata cu mai mult timp inainte, din resursele proprii ale Alro. De altfel, potrivit unui raport independent al Vanguard, adunarea ordinara a actionarilor (AGAO) a Alro, din 30 martie 2002, a alocat dividende de 560 miliarde lei in contul rezultatului bun din 2001, in conditiile in care privatizarea Alro a fost parafata de APAPS in mai 2002. Alro Slatina a fost vanduta catre grupul de firme membre ale Marco International, concernul magnatului rus Vitali Matsiski. Anterior privatizarii, Marco preluase de pe Rasdaq un pachet de circa 31,5% din actiuni. Apoi a urmat preluarea firmei Conef, care a vea in portofoliul ei alte 10,5% din actiunile Alro. In fine, a urmat o privatizare partiala, efectuata printr-o vanzare a unui pachet detinut de stat de 10%, ceea ce a urcat pachetul de actiuni Alro de la Marco, de la 42 la 52%. Pentru pachetul de 10%, statul roman a primit doar 11,4 milioane dolari, compania slatineana, cel mai important producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, cu o cota de piata importanta din productia mondiala, fiind astfel evaluat in 2002 la numai 114 milioane dolari de catre APAPS.
Intre timp, valoarea Alro la Bursa a crescut, capitalizarea firmei urcandu-i valoarea la circa 449 milioane dolari, in ziua de azi, insa, spun analistii, pana si aceasta valoare se afla cu mult sub valoarea reala a combinatului de la Slatina. In prezent, Marco Industries controleaza 85,26% din actiuni, participatie atinsa in urma unor majorari succesive de capital, iar statul si-a vazut participatia diminuata succesiv, invocand faptul ca nu are voie, prin lege, sa participe la majorari de capital social la firme cu capital majoritar privat. Reprezentantii Marco nu au dorit sa comenteze pe marginea noii actiuni deschise de Bulumac. (B.T.)
Autor: Bogdan Tudorache