Graba strainilor de a achizitiona proprietati in Bulgaria si Romania este determinata de perspectiva aderarii lor la UE la 1 ianuarie 2007

Oricine a achizitionat o proprietate pe teritoriul Bulgariei iti va spune ca preturile sunt mici si ca este imposibil sa pierzi. Numai ca preturile imobiliare sunt in continua crestere. Ceea ce nu este previzibil este cu cat vor creste si cat va dura acest proces. In tarile din Balcani, de mai bine de 12 ani, are loc o continua crestere a preturilor imobiliare. Institutul National de Statistica din Sofia, citat de corespondentul cotidianului “International Herald Tribune”, informa in luna ianuarie ca pretul mediu de vanzare pe metrul patrat in proprietati rezidentiale din orasele bulgare a crescut in 2005 cu 36,6 la suta. In capitala Sofia, lucrurile stau altfel, pretul pe metrul patrat ajungand la 600 euro, respectiv 717 dolari. Este adevarat ca acesta este un pret mai mic decat, de pilda, la Bratislava, in Slovacia, unde metrul patrat imobiliar este de 750 de euro, decat la Bucuresti, unde este de 850 de euro, sau decat la Praga, unde a ajuns la 1.500 de euro.

In aceste conditii, releva corespondenul ziarului american amintit, piata imobiliara bulgara a devenit mai atractiva pentru vest-europeni, interesati mai degraba sa-si achizitioneze case de vacanta decat sa investeasca in alte domenii. Agentiile imobiliare irlandeze sau malteze si-au deschis deja birouri in Bulgaria, in efortul lor de a-si extinde afacerile. Cifre oficiale arata ca cetatenii straini s-au angajat deja in 23 la suta din cele 220.000 afaceri imobiliare inregistrate anul trecut in Bulgaria.
Totalul tranzactiilor respective depaseste 4 miliarde de euro. Cu un an inainte, tranzactiile similare au totalizat 3,36 miliarde.

Citeste si:  5 costuri la care să te aștepți în procesul de achiziție a unei case

Afacerile imobiliare, sectorul bulgar cu cea mai mare crestere

In urma analizei situatiei concrete din Bulgaria, corespondentul american considera ca afacerile imobiliare sunt unul din sectoarele cu cel mai inalt ritm de crestere din aceasta tara, atingand, in 2005, 5,2 la suta.

Intre cauzele ce au dus la cresterea interesului extern fata de tranzactiile imobiliare in Bulgaria, corespondentul american mentioneaza in primul rand perspectiva aderarii acestei tari la Uniunea Europeana. Bulgaria si vecinul sau de la nord, Romania – cele mai sarace tari ale fostului bloc sovietic – sunt, asa cum se stie, aproape de aderarea la UE la 1 ianuarie 2007.

Este adevarat insa ca, dupa aderare, costul constructiilor, preturile de vanzare si dobanzile vor creste, element ce determina, in acest moment, urgenta cu care cetateni locali sau straini achizitioneaza proprietati imobiliare in aceste tari.
Este semnalat, concomitent, un nou stil arhitectonic, mai costisitor. La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, 85 la suta din populatia bulgara locuia la sate.
Comunismul a adus cu el industrializarea si blocurile construite in stilul arhitectonic sovietic. In anii de dupa prabusirea comunismului, Bulgaria a adoptat un stil asa-numit postcomunist, comun celor mai multe tari est-europene: constructii impopotonate, realizate rapid si la preturi foarte mici, doar cu scopul de a impresiona.

Citeste si:  Statul vrea sa vânda terenuri neintabulate sau revendicate din zonele miniere

Dar lucrurile se schimba. Deyan Kavrakov, un partener al Equest Investments Bulgaria, specialist in constructii luxoase, spune ca aproape doua treimi din cele mai bune si frumoase proprietati ce se vand la ora actuala sunt constructii noi, intrucat renovarile costa mai scump decat a construi din nou.

Isolda Pringiers, un designer de interioare bulgar, s-a mutat recent cu familia la Sofia, determinata de faptul ca cele mai bune afaceri le fac in prezent asemenea specialisti, pusi la punct cu tot ceea ce este mai modern si frumos in Europa.
Deyan Kavrakov releva faptul ca multi profesionisti bulgari cu varste in jur de 30 de ani – prima generatie adulta de dupa comunism – si-au dezvoltat gustul pentru interioare moderne. Dar, in conditiile in care Bulgaria este stabila politic si economic, in care proprietatea este aparata, se constata existenta, inca, a unui sistem haotic de reglementare a spatiului din jurul proprietatilor. Sistematizarea urbana este in buna parte un concept nou si nu esti, inca, sigur ce va fi anul viitor in acest domeniu.

Citeste si:  Care sunt tendintele in materie de imobiliare pentru anul 2023?

In faza incipienta este si piata inchirierilor. Piata imobiliara in Bulgaria este legata intr-o mare masura de turism, una din cele mai importante industrii ale acestei tari ce dateaza de pe vremea comunismului, cand atragerea turistilor straini era calea cea mai eficienta de obtinere a valutei forte.

Astfel, cea mai mare parte a dezvoltarii actuale a constructiilor destinate turismului la Marea Neagra isi are radacinile in acele vremuri. Numai ca, acum, sublinia Orlin Vladikov, presedintele Asociatiei Nationale a Proprietarilor, sunt pastrate ample spatii verzi si sunt aplicate experientele internationale cele mai bune. “Nu este usor, dar lucrurile stau asa”, conchidea Vladikov pentru corespondentul “International Herald Tribune”.

Autori: Maria Cora, Bogdan Vasilescu