– Dupa Revolutie, nevoia de siguranta a dat nastere unei afaceri prospere. Numai in Capitala activeaza 600 de firme specializate pe paza si protectie
– Patronii unora dintre cei mai importanti jucatori evalueaza “piata sigurantei” la 200 milioane euro. Estimarile pentru urmatorii doi ani evidentiaza o dublare a cifrei de afaceri
– Dezvoltarea sustinuta a domeniului a condus la aparitia unei problemede personal. Potrivit reprezentantilor firmelor de paza, aria de selectie a angajatilor este extrem de restransa
Siguranta, protejarea valorilor, transportul cu utilaje specializate al banilor, interventie rapida in cazul unor infractiuni. Orice firma isi doreste sa conteze pe serviciile mentionate, acestea putand fi asigurate, contra cost, de firmele de paza existente. Daca inainte de Revolutie conceptul de firma de paza era necunoscut, in prezent aceste societati inregistreaza o dinamica deosebita, numai in Bucuresti aflandu-se in jur de 600 de astfel de firme. Actorii mari din domeniu au sute, chiar mii de angajati, dar exista si firmulite cu 4-5 angajati, care nu prea gasesc de lucru. Multe dintre aceste firme de paza au fost deschise sau sunt coordonate de fosti ofiteri de politie, cu experienta, care s-au retras din activitate sau inca activeaza.
Ziarele sunt pline de anunturi de angajare ale firmelor care cauta agenti de paza. Societatile de profil cauta un barbat, cateodata si femei, care sa fi facut armata, sa aiba disponibilitate pentru program prelungit, iar eventualele cunostinte de arte martiale constituie un avantaj.
Salariile oferite difera in functie de locatia unde sunt plasati si de felul muncii pe care o presteaza. Astfel, un simplu agent care trebuie sa pazeasca un obiectiv nu poate primi mai mult de 5,5 milioane lei, in timp ce un agent de interventie poate “sari” de 15 milioane lei, plus bonificatii. Aceasta intrucat activitatea sa implica multe riscuri, nu de putine ori viata fiindu-i chiar pusa in pericol.
Integrarea aduce o dublare a sumelor vehiculate in piata
Loc ar fi pentru toti avand in vedere ca, mai nou, foarte multe dintre societatile nou-deschise incheie contracte cu diferite firme de monitorizare, protectie si paza pentru siguranta sediului sau sediilor de lucru. In al doilea rand, toate cladirile de birouri, hipermarketurile, depozitele sau fabricile au nevoie de paza, ceea ce face ca firmele de acest gen sa prospere. Apoi, mai exista transporturile speciale de valori, comandate de banci, muzee sau Trezorerie, care se fac cu masini speciale si care, de asemenea, sunt foarte bine platite. Estimarile presedintelui Grupului Romguard, Mihai Neicu, arata ca piata de profil din Romania este de circa 200 milioane de euro, cu previziuni de crestere cu 100% in primii doi ani dupa Integrare.
Salarii de la 4,5 mil. la 18 mil.
“Am inceput afacerea in ´93 cu 70 de dolari si 3 angajati si am ajuns in prezent la 8 mil. cifra de afaceri, 1200 de angajati si un parc de 150 de turisme”, spune Bogdan Oprea, directorul general BGS, unul dintre cei mai importanti actori de pe piata, cu peste 180 contracte de protectie si paza. BGS este axata pe servicii de paza si protectie, monitorizare si asigurare evenimente, iar agentii de interventie sunt, potrivit lui Oprea, printre cei mai bine platiti din Romania, acestia beneficiind de pana la 18 mil. lei net, ambulanta gratuita pentru ei si familiile lor. Cei mai seriosi dintre angajatii BGS pot sa-si cumpere masina personala achitand doar 60% din contravaloarea acesteia, restul platind firma, mai spune Oprea.
Angajatii Bidepa Security castiga in jur de 5 milioane ca agenti de paza si pana la 9 milioane cei care se ocupa cu transportul de valori, ne spune Nicolae Dumitru, directorul general al societatii.”Cat sa-i dai unui om care, sa fim seriosi, poate mai si bea si dupa aceea doarme”, afirma Dumitru, referindu-se la agentii de paza. Potrivit acestuia, daca preturile platite de beneficiari vor creste, atunci si societatea pe care o conduce va putea sa le plateasca un salariu mai bun angajatilor. Afacerea Bidepa a inceput in 1991 cu capitalul social minim de atunci, patronul societatii luand un imprumut de la banca pentru dezvoltarea afacerii, iar printre primele contracte avute au fost cele cu Petrotrans si Combinatul Siderurgic Resita. In primul an de functionare, Bidepa a ajuns de la 15 angajati la 600. In prezent, potrivit lui Dumitru, grupul Bidepa are 3200 de angajati si 18 mil. euro cifra de afaceri. Nici agentii de paza Romguard nu depasesc 6 milioane lei salariu, ne declara presedintele societatii, Mihai Neicu. “Taxele impovaratoare platite la stat si preturile de maxim 2,5 euro pe ora de paza ne fac sa nu putem plati mai bine angajatii, in acest moment”, mai spune Neicu.
Arie restransa de selectie a personalului
O mare problema cu care se confrunta managerii firmelor de paza este lipsa cronica a fortei de munca. Oamenii prefera sa se duca la munca prin alte tari decat sa lucreze ca agenti de paza, ne spune Nicolae Dumitru. Cauzele sunt multiple, cea mai importanta fiind nivelul redus al salariilor, generat atat de preturile mult scazute ale orei de paza in Romania fata de UE (2,5 euro pe ora fata de cel putin 10 euro), cat si de concurenta neloiala facuta de asa-zisele “firme de apartament”, ne declara la unison managerii BGS, Romguard si Bidepa. “Aceste firme mici practica preturi de dumping bazate pe munca la negru”, nuanteaza Dumitru, care mai adauga ca o alta problema este criteriul de atribuire a contractului la cele mai multe licitatii – pretul cel mai scazut si care conduce la o scadere artificiala a preturilor. O alta problema care-i preocupa pe managerii societatilor de protectie si paza sunt “combinatiile cu statul”, cum le numeste directorul general BGS, referindu-se la oamenii care lucreaza in sistem si care, “daca un unchi are o fabrica sau e director la o fabrica, isi fac repede o firma de paza care sa se ocupe de acea fabrica”, mai spune Oprea.
O alta problema general acceptata este lipsa de profesionalism si problema mentalitatii angajatilor. “Printre angajati sunt si multi fosti militieni care au o gandire opaca”, spune presedintele Romguard, adaugand ca firma pe care o conduce are programe de training pentru angajati si chiar a adus un expert englez pentru pregatirea oamenilor.
Asocierea, deschiderea catre extern si lucrul cu banca – viitorul firmelor de protectie si paza
Integrarea in UE va aduce cu sine o sortare a puzderiei de societati de paza. Din estimarile managerilor, pe piata din Romania activeaza in prezent aproximativ 1.700 de firme de protectie si paza, numai in Bucuresti fiind prezente 600. Marea majoritate a “firmelor de apartament” vor disparea insa cand normele europene in domeniu vor fi aplicate si in Romania. De asemenea, pe piata din Romania vor patrunde si marile concerne europene. “100% vor veni mari concerne. Deja primii doi actori de pe piata au fost cumparati de occidentali”, spune presedintele Romguard, care adauga ca si el a primit o oferta de cumparare pe care a declinat-o. Totusi, Neicu afirma ca nu exclude asocierea cu o firma europeana puternica pentru a se intari. “Sunt dispus sa aduc in afacerea mea si un investitor din afara, fara a-i ceda insa majoritatea”, mai spune acesta.
Pana in 2008 lucrurile nu se vor schimba radical pe piata, este de parere directorul general Bidepa, spunand ca integrarea nu ii va afecta prea mult afacerea. “Cred ca cel putin un an dupa integrare nu vor veni in tara firme din strainatate”, considera Dumitru. Acesta crede, in schimb, ca viitorul firmelor de protectie si paza il constituie atragerea bancilor drept clienti. “7 ani de-acum incolo asta este viitorul: lucrul cu banca”. Deja conducerea Bidepa vrea sa urmeze exemplul Grup 4Falck si sa se axeze pe clientii grupuri bancare. “De anul viitor vom oferi si servicii de procesare a banilor si transportul valorilor”, conchide Dumitru.
Lucrul cu grupuri sau organizatii din Vest este de asemenea in atentia managerilor societatilor de paza. Conducerea Romguard este decisa sa lucreze din ce in ce mai mult cu grupuri din afara.
Deja agenti Romguard au fost solicitati de NATO in multe locuri de pe glob. “Facem export de oameni in Irak, Afganistan si in Zambia, la Lusaka”, declara presedintele societatii, care este certificata de MApN si de US Army.
Autor: Florin Cojocaru