Capitala a intrat din nou la apa ieri, la propriu, pentru a doua oara in acest an. Cateva ore de turnat cu galeata au fost suficiente pentru a inunda arterele, pasajele si cartierele marginase ale Bucurestilor si pentru a bloca traficul rutier si transportul in comun. Giulesti, Colentina, Complexul Europa, Granitul, Tineretului in dreptul Palatului Copiilor, Bulevardul Aviatorilor, Soseaua Pantelimon, intersectiile Dorobanti cu Soseaua Stefan cel Mare, Bulevardul Ion Mihalache cu Strada Turda sau cu Titulescu, pasajul Jiului sau Soseaua Fundeni sunt zonele cel mai grav afectate de potopul de ieri.
Cartierul Giulesti Sarbi a fost, se pare, cel mai grav afectat. Ploaia de ieri a agravat situatia catorva sute de case ale caror subsoluri sunt inundate de mai bine de doua saptamani. Apa Nova, societatea care a concesionat reteaua de apa potabila si canalizare a municipalitatii nu s-a mai lasat prinsa pe picior gresit. A anuntat la pranz ca a scos in teren cateva zeci de echipe de interventie. In timp ce sute de oameni se pregateau de evacuare, primarul general al Capitalei Adriean Videanu le-a reamintit bucurestenilor ca de vina pentru situatie este sistemul vechi si prost dimensionat. Edilul sef le-a cerut alegatorilor sa aiba rabdare pentru ca “avem un sistem de canalizare pe care nu-l putem rezolva mai devreme de 15 ani”. In timp ce oamenii din Giulesti -Sarbi se pregateau de evacuare, primaria sectorului 6 si “Apele Romane” au inceput sa se acuze reciproc ca nu au luat masuri corecte de interventie.
De cateva ore bune, in Capitala ploua. Deja, mijloacele de transport in comun intarzie mai mult decat de obicei, iar pe unele rute nici macar nu se mai circula. Verificam la intersectia Dorobanti cu Stefan cel Mare, la nici doi pasi de noi. In ciuda ploii torentiale, lucrurile pareau a fi sub control: cozi interminabile la semafoare, balti incropite ad-hoc pe trotuare, nici urma de inundatii. Lucrurile se schimba insa radical la Lizeanu. Ditamai intersectia era inundata, iar gurile de scurgere blocate de gunoaie sau de frunzele cazute din copacii de pe marginea drumului. Singurul “pieton” care se incumeta sa traverseze intersectia era un angajat ApaNova. De la un canal la altul. Sarcina sa era sa “curme” lacul din strada, folosindu-se de un tarnacop si nu de pompa din duba camionetei parcata alaturi. “E mult mai usor cu asta. Nu e necesar sa folosim duba, e debitul mare si din cauza gunoaielor s-a inundat zona. Dar facem noi fata”, iti explica omul ud leoarca, filosofia interventiei “manuale”. Mai mult, “hidrologul de serviciu” te invata cum sa procedezi: sa cauti gunoaiele cu mana, pe pipaite, in timp ce cu tarnacopul ridici grilajul de la scurgere. Nu mai consumi nici curent, motorina sau banii companiei.
Lucrurile se ingroasa cand ajungem la pasajul Jiului, inspre cartierul Pajura. La 300 de metri de intrarea in pasaj, un politist te indruma sa ocolesti, asa incat iti dai seama ca aici nu mai este de joaca. Sub pod s-a format o Venetie in miniatura. Toti cei care circula pe aici in mod sigur si-ar dori acum sa aiba o barca. Cateva masini stau potolite, cu frica-n carburator, de-o parte si de alta a drumului. Cate un sofer, mai zmeu de fel, parca-parca s-ar incumeta, insa se lasa repede pagubas: pe partea cealalta a “piscinei” o Dacie n-a facut fata cursei si a cedat dupa primii 50 de metri. In timp ce aici, langa hotel, soferii cauta solutii si blesteama pe toti si toate, sub pasaj pare a fi venit vara. Se inoata mai abitir decat la Olimpiada. In apa murdara, ce trece de portiera masinii, doi puradei de etnie roma se simt ca la mare. Fac pluta, aplica metoda “bras” si se iau la intrecere. Noi, cei de-afara, mai putin norocosi, stam si ne uitam. “Ia uite fata la aia doi, inoata. Sunt dusi cu capu”, si afli cum trebuie sa fii nebun ca sa faci baie pe o vreme ca asta. O masina de import care a vrut sa sfideze concurenta autohtona s-a pacalit rau de tot. A intra in apa pana i-a ajuns apa la bot si acolo s-a oprit. Parca dinandins, un harb de “Papuc” de la ApaNova i-a predat celui cu masina straina, o lectie pe care nu o va uita mult timp de-aici inainte: a trecut prin apa ca gasca pe lac. Cei doi pasageri ai papucului de interventie nici nu s-au sinchisit sa opreasca. Semn ca se grabeau. Ne-au spus insa prin intre-deschizatura geamului ca mai au opt echipaje in teren.
Autor: Alexandru Ionescu