Vinul romanesc nu are succes la export decit daca se vinde ieftin. Insa la Craciun va fi gata vinul din prima recolta de struguri ecologici. Avantajul este pretul dublu.

Dupa trei ani in care vita-de-vie nu a fost tratata cu substante chimice, de Craciun va fi scos pe piata primul vin ecologic din Romania, produs de Carl Reh Winery. Compania detine, in judetul Mehedinti, 150 de hectare de vie ecologica, din care numai 50 de hectare sint in momentul de fata pe rod. „In 2005 am produs primii struguri licentiati ca ecologici. De Craciun vom scoate primul vin bio din Romania, un vin complet natural pentru ca strugurii nu intra in contact cu nici un produs chimic“, ne-a declarat Capatina Rodica, director general al companiei. Primele stricle de vin ecologic vor ajunge in magazinele specializate din tara si in retelele de hoteluri si restaurante. „Cred ca exista un segment de potentiali consumatori in Romania care sint foarte atenti la sanatatea lor. De asemenea, dorim sa comercializam si in afara tarii o parte din vinul ecologic produs. Primele state vizate sint Canada, Japonia si tarile scandinave“, ne-a mai declarat Capatina.

Citeste si:  A sosit timpul ca UE sa supuna unui audit modul in care a tratat Romania

Peste 220 de hectare de vita ecologica

In afara de Carl Reh Winery, in Romania mai exista alti trei producatori de vin care urmeaza sa primeasca certificari. Este vorba de Domeniile Viticole Franco-Romane, care detin la Breaza aproximativ 32,5 hectare de vita-de-vie aflate in anul trei de conversie, si de doua institute de cercetare. De anul viitor, plantatiile vor fi considerate ecologice, astfel ca vom produce vin ecologic“, sustine Cristina Staicu, directorul Domeniilor Franco-Romane. Institutul de Cercetare Bujoru din judetul Neamt are aproape 36 de hectare de vita-de-vie, iar Statiunea de Cercetare Pietroasa din Buzau va produce vin ecologic pe 4,5 hectare. Ambele sint in primul an de conversie a culturii.

Un vin profitabil

Statisticile au aratat ca vinul ecologic, ca si celelalte produse din aceasta categorie, isi cistiga din ce in ce mai multi adepti. Spre exemplu, pentru anul in curs, piata de produse ecologice din UE este estimata la 23 de miliarde de euro, fata de 25 de miliarde de dolari, cit a fost volumul global de vinzari in 2003. In aceste conditii, unul dintre avantajele principale ale celor care produc vin ecologic consta in oportunitati de desfacere mari. Totodata, vinul ecologic se poate vinde la preturi duble fata de cel traditional. „Decizia noastra de a produce vin ecologic a venit ca urmare a unei tendinte internationale. Exista un segment de populatie tot mai mare interesat de astfel de produse“, ne-a mai declarat Staicu. Dezavantajul principal in aceasta industrie consta in costurile de intretinere a vitei-de-vie, care sint duble fata de cele aferente unei culturi traditionale.

Citeste si:  Clauzele abuzive - care sunt cele mai utilizate clauze ilegale in contracte

Autor: Alina Stanciu