Lemnul de foc, peleţii şi bricheţii au dispărut din oferta marilor retaileri, la câteva zile după ce Ordonanţa de Urgenţă 134/2022 care plafonează preţul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece a intrat în vigoare, avertizează Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn.
Un sondaj realizat de către organizaţia profesională, în colaborare cu Comunitatea Forestierilor – Fordaq, arată că 93% dintre companiile din sector consideră că activitatea le va fi puternic afectată, direct şi indirect. Totodată, peste 70% dintre operatori estimează că va apărea penurie în piaţă, în special în zonele de câmpie, aflate la mare distanţă de resursa de lemn, iar securitatea energetică a celor mai vulnerabile comunităţi va fi afectată.
Cercetarea de specialitate relevă, în acelaşi timp, că operatorii economici de pe întreg lanţul valoric al distribuţiei lemnului vor aplica măsuri diferite, în contextul intrării în vigoare a Ordonanţei 134/2022.
Astfel, cei mai mulţi dintre respondenţi (44%) declară că vor factura separat lemnul de foc în plafonul impus de OUG 134 şi separat serviciile de transport, depozitare, despicare, paletizare, distribuţie etc. În contextul în care lemnul de foc are TVA de 5%, iar serviciile de 19%, preţul final plătit de populaţie pentru acelaşi produs (lemn de foc despicat, paletizat, distribuit) va creşte cu 7 – 10%, apreciază industria.
De asemenea, un alt segment de furnizori (22%) au menţionat că vor vinde lemnul ca sortimente de lemn rotund, nesortat, ceea ce va conduce la aplicarea unui TVA de 19%, cu o creştere directă de 14% a preţurilor pentru populaţie.
Mai mult, 16% dintre operatori susţin că vor rezilia contractele de exploatare a masei lemnoase, 11% vor rezilia contractele de furnizare, 18% că vor înceta producţia de lemn de foc, 29% că vor stoca produse până la modificarea ordonanţei, 30% că vor creşte exporturile pentru a limita pierderile pe piaţa internă.
Sondajul Prolemn şi Fordaq a urmărit şi identificarea opţiunilor considerate a fi cele mai fezabile pentru sprijinirea populaţiei şi asigurarea securităţii energetice. În acest sens, opţiunea preferată de către 35% dintre respondenţi este considerată introducerea de măsuri de sprijin (voucherele) doar pentru susţinerea consumatorilor celor mai vulnerabili. Concomitent şi complementar măsurilor de sprijin, măsura pentru rezolvarea situaţiei este creşterea volumului de masă lemnoasă disponibilă pe piaţă, urmând ca preţurile să fie reglate de piaţa liberă.