Actiunile s-au ieftinit, ieri, pe piata bursiera, cu 1%, scadere reflectata de indicele intregii piete, BET-C. Cele mai lichide zece titluri, a caror performanta este urmarita de indicele BET, s-au depreciat cu 1,2%, in timp ce actiunile SIF au inregistrat cea mai mica scadere, cu 0,8%, reflectata de BET-FI. Valoarea totala a tranzactiilor s-a situat sub 10 milioane euro, fiind mai mica comparativ cu cea obtinuta in sesiunea precedenta, adica 33,7 milioane lei, echivalentul a 9,2 milioane euro. „Piata nu a inregistrat o scadere dramatica. Majoritatea actiunilor s-au depreciat din cauza vanzatorilor, care au dominat finalul sedintei de tranzactionare, dar si a unor investitori care au decis sa-si marcheze profiturile“, afirma Liviu Avram, broker la compania Prime Transaction. Evolutia oscilanta a actiunilor, cu scaderi si cresteri usoare, indica o stare de acalmie indusa de investitori, care asteapta informatii noi legate de modalitatea de aplicare a impozitului pe castigul din actiuni“, declara Valentin Ionescu, director de operatiuni la compania de brokeraj Euro Invest Vision. Brokerii spun ca, in cazul in care proiectul de Cod Fiscal nu va fi modificat, piata ar putea trece printr-o perioada de crestere mai insemnata. Singurele actiuni care au reusit sa scoata jucatorii din starea de expectativa au fost Petrom (SNP) si Rompetrol (RRC), sustin brokerii. SNP a inregistrat cresteri, saptamana trceuta, datorita rezultatelor financiare foarte bune, iar RRC, datorita preluarii integrale a grupului Dyneff . Insa, au aparut si indoieli legate de o posibila crestere a datoriilor RRC ca urmare a acestei achizitii, ceea ce tempereaza cresterea pretului acestui titlu“, afirma Valentin Ionescu.

Citeste si:  Peste 2.000 de români joacã pe piaþa futures

El adauga ca este posibil ca pretul titlurilor SIF sa creasca semnificativ, dupa anuntarea noului actionar majoritar al BCR. Scaderea titlurilor SNP de ieri este explicata de broker prin aparitia unui vanzator important in piata. Liviu Avram este de parere ca, in urmatoarele zile, piata ar putea trece printr-o perioada de consolidare a preturilor si ca, pana la sfarsitul anului, cotatiile titlurilor nu vor inregistra caderi abrupte. Petrom a fost, ieri, cel mai tranzactionat titlu, schimburile implicand un volum de 12,9 milioane actiuni, cu un rulaj de 6,3 milioane lei. Pretul unei actiuni SNP a scazut cu 2,2%, pana la 0,48 lei. Rompetrol a fost cel mai lichid titlu, inregistrand o scadere 0,8%, pana la 0,1170 lei/actiune. S-au transferat 32 milioane titluri, la valoarea totala de 3,7 milioane lei.

Cea mai mare scadere a pretului au inregistrat-o actiunile SIF 2 Moldova, acestea pierzand 400 de lei, 2,15 lei/actiune, in conditiile tranzactionarii a 1,6 milioane titluri, cu un rulaj de 3,5 milioane lei. Schimburile cu actiunile SIF 5 Oltenia au implicat 1,7 milioane actiuni, insumand 4,4 milioane lei. Cotatia a coborat cu 1,2%, pana la 2,46 lei/actiune.

Citeste si:  Rompetrol, din nou in top la bursa

Singura tranzactie speciala a sedintei s-a perfectat cu titlurile SIF 3 Transilvania, 110.000 actiuni, la pretul de 2,07 lei/actiune. De altfel, a fost primul transfer special de mai bine de o saptamana. Pe piata Regular, transferurile cu titluri SIF 3 au implicat un milion de actiuni, cu un rulaj de 2,2 milioane lei. Pretul s-a mentinut cel din sesiunea anterioara de 2,08 lei/actiune.

Si in sectorul bancar s-au inregistrat scaderi, mai putin in cazul Bancii Carpatica, ale carei actiuni s-au apreciat cu 1,8%, pana la 0,5550 lei/actiune.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV), considerate de catre brokeri ca fiind prea scumpe, au scazut cu 1,5%, inchizand la 1,26 lei/actiune. Actiunile BRD s-au depreciat cu 0,7%, pana la 14 lei/actiune, pe fondul tranzactionarii unui volum relativ mic, de 80.000 titluri.

Autor: Gabi Zamora