Apa Nova, stapina canalelor si a retelelor de apa bucurestene, se bucura de un statut privilegiat. Incaseaza anual 60 de milioane de euro, dar nu da socoteala nimanui. Nu poate fi amendata daca nu-si face treaba, din cauza unei hotariri a Consiliului General promovate in 2001 de actualul viceprimar PD Razvan Murgeanu.
Pe cind era director al serviciilor publice din primarie, Razvan Murgeanu a promovat o hotarire de Consiliu care impiedica Agentia de Reglementare Apa Canal Bucuresti sa amendeze societatea Apa Nova, daca aceasta nu-si indeplineste sarcinile prevazute de contract. „Am semnat, dar nu stiam ce. Abia venisem in primarie“, regreta azi Razvan Murgeanu. Capitala zace sub ape, primarii sint nemultumiti de prestatia Apa Nova, dar societatea nu poate fi trasa la raspundere. ARBAC a incercat in doua rinduri sa amendeze Apa Nova: in 2002 cu 100.000 de Euro, pentru lipsa de informatii cu privire la calitatea apei, apoi in 2004 cu 1,5 milioane de euro, pentru ca nu preda rapoartele despre noile bransamente. Amenzile nu au putut fi aplicate. Primarii de sector nu stiu ce prevede contractul cu Apa Nova. Dar la inundatii cu totii se grabesc sa-l ceara revizuit.
„Nu sint multumit de prestatia Apa Nova. Nu e posibil ca o societate care are in exploatare apa si canalul Bucurestiului sa nu aiba nici o vidanja!“, se revolta viceprimarul general Razvan Murgeanu, ramas luni cu jeep-ul in pana in balta de la Tineretului. Dar tot viceprimarul Murgeanu recunoaste ca „nu am cum sa-i trag la raspundere, conform contractului“.
Mai mult decit atit, chiar Murgeanu este unul dintre cei care au facut din Apa Nova o societate ce nu poate fi trasa la raspundere. Pina acum, timp de cinci ani, Apa Nova nu a putut fi amendata pentru ca nu-si indeplineste sarcinile prevazute de contract. Alaturi de Murgeanu, alti consilieri ai PSD, direct interesati in derularea unor contracte cu Apa Nova, sint vinovati pentru aceasta situatie.
Amenzile pentru Apa Nova nici nu ajungeau in Consiliu
Contractul de concesiune a serviciilor de apa si canalizare in Bucuresti a intrat in vigoare in 2000, data la care primaria trebuia sa infiinteze o agentie care sa controleze derularea contractului. Agentia de Reglementare Apa Canal Bucuresti, ARBAC s-a infiintat ulterior. Dar, printr-o hotarire a fostului Consiliu General, ARBAC exista doar pentru a face rapoarte despre Apa Nova afisate pe site-ul institutiei. Rapoarte care nu sint luate in seama, nici de primarie, nici de Apa Nova. Asta pentru ca hotarirea aprobata de consilieri in 2001 stabilea ca orice amenda data de ARBAC trebuia sa fie votata si de Consiliul General. „O ilegalitate, pentru ca legislativul nu are voie sa decida penalitati. Noi am vrut sa amendam Apa Nova in 2002 cu 100.000 de euro pentru lipsa de informatii cu privire la calitatea apei, apoi in 2004 cu 1,5 milioane de euro pentru ca nu voiau sa ne dea rapoartele despre noile bransamente. Nici una nu a trecut prin consiliu, pentru ca ar fi fost o ilegalitate. Consiliul nu avea dreptul sa avizeze o penalitate ce era strict apanajul ARBAC“, spune Radu Dumitrescu, director in ARBAC.
„Am semnat, dar habar n-aveam ce“
Hotarirea Consiliului dominat atunci de PSD are la baza tocmai argumentatia semnata de directorul de atunci al serviciilor publice din primarie, actualul viceprimar Razvan Murgeanu.
„Am semnat, dar nu stiam ce. Abia venisem in primarie si habar n-aveam. Dar cei din comisia de apa canal au decis asa pentru ca aveau interes direct sa tina Apa Nova in mina. Presedintele comisiei era consilierul PSD Cornel Popescu, care are firma PONICON – cu cele mai multe contracte cu Apa Nova, iar presedintele sedintei de consiliu a fost Doru Giugula, care era in CA la Apa Nova. Dovada ca aveau acest interes este ca hotarirea a trecut prin majoritatea PSD din consiliu. Si viceprimarul Enciu a semnat atunci“, se disculpa Murgeanu.
Autor: Dollores Benezic