Peste 20.000 de case au fost afectate de inundatii, incepand din luna aprilie, dintre acestea peste 4.700 fiind distruse, se arata intr-un raport prezentat sambata de ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Borbely Laszlo.
Raportul se refera la programele de reconstructie si reparatie a caselor afectate de inundatii in acest an.
Potrivit acestuia, in urma inundatiilor din aprilie-mai 2005, au fost afectate 1.501 case, din care 914 au fost distruse, din judetele Timis, Caras-Severin, Buzau, Mures, Bistrita-Nasaud, Botosani, Valcea si Arad, cele mai grav afectate localitati fiind Ionel, Otelec, Cruceni si Foeni, din Timis.
In urma inundatiilor, s-au asigurat resurse financiare de 20 milioane de euro, alocatie guvernamentala, si 4,2 milioane de euro – resursa proprie a Ministerului Transporturilor pentru rezerva – un total de 87,5 milioane de lei noi (875 miliarde de lei vechi).
In prezent, potrivit aceluiasi raport, sunt receptionate 70 de case, iar lucrarile se deruleaza conform graficelor de executie din contracte, cu termen final 15 noiembrie 2005.
Programul de reconstructie aferent inundatiilor din aprilie-mai s-a ridicat la numai 15,5 milioane de euro de la guvern, astfel ca in final s-a realizat o economie de 4,5 milioane de euro, care se va redistribui pentru celelalte zone calamitate din tara.
In urma inundatiilor din iulie, au fost afectate 10.228 de case, din care 3.242 distruse – in Moldova si sudul tarii.
Un nou val de inundatii, produs la jumatatea lunii august in judetele Harghita, Iasi, Teleorman, Dolj, Olt, a afectat 10.540 de case, din care 621 au fost distruse.
Deoarece nu mai era timp fizic pentru reconstructia caselor afectate de inundatii in iulie si august, s-a decis alocarea de materiale de constructii.
Din diverse surse guvernamentale, s-au constituit resurse financiare in valoare de 74 milioane de lei noi (740 miliarde de lei vechi).
S-a organizat o licitatie centralizata prin Bursa Romana de Marfuri pentru materialele de baza: ciment, otel pentru armaturi, var, lemn, tamplarie, tabla, materiale de zidarie, dupa care au fost contactate autoritatile publice locale, in vederea distributiei acestor materiale.
La ora actuala, graficul de livrare indica faptul ca s-au livrat deja 7.595 tone de ciment, 1.075 de tone de otel beton, precum si 1.990 metri cubi de lemn de constructii.
Autor: Mihaela Barbu