Romanii se indreapta in numar sporit catre litoralul bulgaresc in acest an. Pe langa plaje curate, statiuni turistice sigure si terase fara manele, statiunile din tara vecina detin un avantaj de ultim moment. Intarirea leului in raport cu euro a ieftinit pentru romani vacantele in tara vecina deoarece preturile, exprimate in euro, au ramas la acelasi nivel cu anul trecut. Spre deosebire de bulgari, sejururile pe litoralul romanesc au crescut, in lei, cu 20% fata de 2004. Preturi imbatabile la vecini
“Preturile in acest an au crescut pe litoralul nostru cu mult fata de anul trecut. Luand in calcul devalorizarea monedei europene din ultimele luni, putem vorbi de o ieftinire a vacantelor pe litoralul bulgaresc”, spune Marian Cojocarescu, directorul unei agentii de turism. “Profilul” turistului roman care opta anul trecut pentru vacante la Albena sau la Nisipurile de Aur ii includea pe cei cu bani, care nu aveau la sfarsit de saptamana timpul necesar pentru a ajunge in Grecia, dar care se puteau deplasa cateva zeci de km la sud, pana in cea mai apropiata statiune din Bulgaria. Spre deosebire de 2004, in acest an, statiunile din tara vecina au inceput sa fie preferate de o paleta mult mai larga de turisti romani, spune si Dragos Anastasiu, directorul unui tour-operator nou-intrat pe piata. In doua luni, firma a vandut cateva mii de sejururi in Bulgaria. Cele mai cautate au fost pachetele ce au inclus sase nopti de cazare la hoteluri de trei si patru stele, transport asigurat si sistem all-inclusive (trei mese asigurate). Totul pentru o suma mai mica de 300 de euro. Pentru servicii superioare, turistilor li se pot cere 710 euro, dar tot atat de bine pot fi cumparate vacante si cu 266 de euro. Spre comparatie, un sejur de cinci nopti, in luna august, la un hotel de trei stele in Mamaia, numai cu mic dejun inclus, costa 260 euro/persoana. Daca anul trecut destinatiile pe litoralul tarii vecine erau vandute doar de cateva agentii, numarul acestora a crescut in acest an la 12-15. Tour-operatorii au pareri impartite asupra numarului de turisti romani care vor cumpara sejururi in statiunile litorale din Bulgaria. E de asteptat ca cel putin cateva mii de romani sa faca o astfel de alegere.
Populatie de doua ori mai mica, venituri din turism de patru ori mai mari
Nivelul incasarilor din turism obtinute de Bulgaria se cifreaza la aproximativ 3,2 miliarde de dolari, adica de patru ori mai mult decat veniturile din Romania, in acest sector. Ca pondere in PIB, turismul aduce tarii vecine 10% din valoarea nou-creata, in timp ce in Romania acesta contribuie cu cel mult 1,5%. Avansul pe care il detine sectorul turistic din tara vecina fata de cel autohton este explicat de specialisti in principal prin privatizarea rapida a structurilor de cazare din Bulgaria si prin masurile promovate la nivel national, destinate incurajarii celor care au modernizat, dupa cumparare, structurile turistice. “Bulgaria detine aproximativ zece plaje care indeplinesc standardele europene Blue Flag, spre deosebire de noi, care speram sa avem de abia in acest an o plaja clasificata la Mamaia”, spune Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Standardele mentionate impun conditii severe privitoare la deversarea apelor uzate in zona plajelor, curatarea acestora etc. Nivelul TVA in activitatile turistice din Bulgaria este de 7%, spre deosebire de Romania, unde se aplica o cota de 9%, si doar pentru serviciile de cazare, restul serviciilor turistice fiind taxate cu cota standard de 19%. Mai mult, cumparatorii hotelurilor pe litoralul bulgaresc au beneficiat de scutire de impozit pe profitul reinvestit, facilitate care i-a ajutat sa dea o alta fata hotelurilor.