Daca sunteti curiosi in privinta investitiilor, dar nu sunteti siguri in ce directie sa mergeti, cititi ghidul nostru pentru investitii.
Intelepciune Vs Entuziasm
Inainte de a va gandi sa faceti o investitie, ganditi-va mai intai daca va puteti permite sau nu sa faceti o investitie. Suna foarte incitant sa transformi 10.000 lei intr-o investitie fabuloasa care pare sa va asigure un gastig bun la sfarsit; dar acest lucru dispare atunci cand ipoteca trebuie sa fie platita, taxele scolare ale copiilor trebuiesc si ele platite sau cand balanta contului nu mai arata foarte bine.
Investiti doar daca aveti bani pentru a face acest lucru. Si pentru a castiga in mod semnificativ, considerati acesti bani ca inutilizabili pentru cel putin 5 ani.
Gasiti investitia care vi se potiveste.
Tipul de produs pentru care sa investiti poate fi determinat considerand urmatoarele:
Obiectivele investitiei
De ce doriti sa investiti bani? Doriti o crestere a venitului sau a capitalului? Doriti sa va mariti veniturile sau sa va asigurati pensia?
Termen scurt, mediu sau lung
Investitiile pe termen scurt sunt intr-un interval mai mic de un an; termen mediu- intre un an si cinci, iar investitiile pe termen lung depasesc 5 ani. In general, investitiile pe termen scurt aduc profituri mai mici, in schimb sunt recomandate investitiile pe termen lung pentru ca au un real potential pentru castiguri importante. Toate acestea depind de modul in care va investiti banii.
Atitudinea fata de risc
Doriti sa stiti daca banii pe care i-ati investit sunt in siguranta? Doriti sa riscati acolo unde nici capitalul si nici castigul nu este garantat? Sau sunteti undeva la mijloc: multumit ca daca capitalul este asigurat sunteti dispus sa riscati castigul.
Pozitia fata de taxe
Tocmai ati primit o compensatie? Tocmai ati vandut un teren? Va trebui sa platiti taxe pe suma pe care credeti ca o aveti disponibila pentru investitii? Situatia taxelor dumneavoastra este importanta, ca si toate taxele implicate in investitia dumneavoastra.
Istoria investitiilor anterioare
In ce ati investit anterior? Ati mostenit actiuni? Sau nu stiti absolut nimic despre investitii?
Despre ce este vorba?
Veti fi multumit sa aflati ca in ciuda faptului ca exista multe de produse de investitii oferite, toate sunt create din doar patru clase de valori, prezente in diferite cantitati: depozite, obligatiuni, proprietati si actiuni.
Depozitele
Nu poate fi nimic mai sigur decat depozitele. Pe scurt, atunci cand puneti banii intr-un depozit bancar sunt siguri, accesibili, dar ofera castiguri limitate. Exista diferite tipuri de depozite bancare ca de exemplu depozitele la termen, unde banii sunt blocati pentru o perioada fixa de timp pe care o decideti dumneavoastra sau conturile bancare de economii (unde aveti acces imediat la bani).
Obligatiuni
Cele mai comune obligatiuni sunt cele guvernamentale care sunt efectiv imprumuturi catre guvern. In mod normal se platesc rate fixe de dobanda si prin urmare sunt clasate ca fiind actiuni cu dobanda fixa. Pot fi pastrate pana la maturitate sau vandute cu profit sau pierdere la Bursa de Actiuni.
Obligatiuni ale corporatiilor, ca si creantele sau alte actiuni de imprumuturi, sunt efectiv imprumuturi catre o companie pe un termen fix, la finalul caruia capitalul este rambursat. Marea majoritate a obligatiunilor sunt comercializate la Bursa si pot fi vandute cu profit sau in pierdere.
Proprietatea
Castigurile din proprietate sunt mai sigure decat actiunile, si, pe termen lung, proprietatea se comporta mai bine comparativ cu alte tipuri de investitii. Acest lucru insa nu inlatura faptul ca este destul de dificil sa cumperi si sa vinzi proprietati, iar lucrul acesta nu se va intampla niciodata peste noapte. Un alt dezavantaj este acela ca este destul de dificil sa vinzi pe bucati daca ai nevoie urgenta de bani. Proprietatea implica de asemenea anumite cheltuieli pentru intretinerea ei, spre deosebire de depozite, obligatiuni si actiuni.
Actiuni
A cumpara actiuni inseamna a investi intr-o companie. Actiuni companiilor se pot cumpara printr-un broker sau se poate investi intr-un fond care investeste in numele dumneavoastra intr-o gama larga de companii . Pentru companiile listate la bursa pot exista suisuri si coborasuri ale pretului actiunilor, dar cresterea lor poate fi semnificativa si de asemenea pot fi vandute si cumparate rapid.
Lucruri de tinut minte despre actiuni
* Povestile de succes sunt de obicei cele care ajung in atentia publicului
* Bursa de actiuni este o propunere pe termen lung, iar sfatul nostru este sa nu bagati bani in ea decat daca va puteti permite sa ramaneti fara ei.
* Deseori, cand toata lumea cumpara un anumit tip de actiuni, poate fi un bun moment pentru a vinde.
* Piata se misca in cicluri: performanta buna este in mod obisnuit urmata de o performata slaba.
Informatia de mai sus are scopul informativ si nu constituie consiliere asupra taxelor, legislatiei, investitiilor sau orice altceva.