Companiile din sectorul energetic sunt in fruntea listei Fortune 500 Europe, publicata recent.

Fortune 500 este un clasament realizat de revista Fortune al celor mai bune 500 de companii americane. Acestea sunt clasate in functie de sumele de bani pe care le fac. In acest an, revista Fortune a publicat prima editie europeana, numita “Fortune 500 Europe”.

Clasamentul include companii din 24 de tari diferite din regiune, inclusiv din Rusia.

Cifra de afaceri totala a clasamentului Fortune 500 Europe este de 13 900 de miliarde de dolari (13 020 miliarde de euro), echivalentul a de 3,5 ori PIB-ul Germaniei.

Ca o comparatie, veniturile totale ale celor 500 de companii americane din Fortune 500 sunt de 18,1 trilioane de dolari, iar cele ale Fortune Global 500 sunt de 41 trilioane de dolari.

Companiile europene s-au confruntat cu o serie de provocari in ultimul an fiscal, inclusiv razboiul din Ucraina si impactul acestuia asupra preturilor la energie.

In ciuda rapoartelor recente potrivit carora economia sa este in urma, Germania ramane cea mai mare putere din Europa in ceea ce priveste companiile profitabile: 80 de companii germane figureaza pe lista, “Volkswagen” si “Uniper” ocupand primele trei locuri.

Citeste si:  UE vrea sa manance sanatos

De remarcat, de asemenea, prezenta companiei rusesti “Gazprom”, care, in ciuda faptului ca se confrunta cu o serie de sanctiuni occidentale din cauza razboiului purtat de Moscova impotriva Ucrainei, se afla inca pe locul opt in topul celor mai mari zece jucatori din Europa.

Pe masura ce tensiunile si razboaiele globale au dus la cresterea preturilor la energie si la limitarea ofertei, marii jucatori din acest sector si-au vazut veniturile crescand si, prin urmare, si-au asigurat unele dintre primele locuri pe lista, inclusiv primul loc: gigantul energetic britanic Shell este cea mai mare companie din Europa, cu venituri anuale de 381 de milioane de dolari (355,8 milioane de euro) in 2022.

Printre alte companii energetice se numara TotalEnergies din Franta (4), BP din Marea Britanie (6) si Électricité de France (EDF), care completeaza topul celor mai valoroase 10 companii de pe continent.

Lista primelor 10 companii din clasamentul Fortune 500 Europe 2023

Shell (Regatul Unit)

Volkswagen (Germania)

Citeste si:  Patronii care preiau o firma si concediaza personalul vor fi amendati

Uniper (Germania)

TotalEnergies (Franta)

Glencore (Elvetia)

BP (REGATUL UNIT)

Stellantis (Tarile de Jos)

Gazprom (Rusia)

Grupul Mercedes-Benz (Germania)

Electricité de France (EDF) (Franta)

Sectorul bancar si financiar, franat de o piata a fuziunilor si achizitiilor slaba, apare mai jos in clasament, cu Banco Santander din Spania pe locul 21, BNP Paribas din Franta pe locul 27 si HSBC Holdings din Marea Britanie pe locul 28.

Desi apar mai jos in clasament, companiile financiare raman cele mai numeroase, cu 84 de companii pe lista.

Pe langa sectorul energetic si cel financiar, printre cele mai mari 500 de companii din Europa se numara si companii din sectoarele materialelor de constructii (30), alimentatiei si bauturilor (27) si comertului cu amanuntul (25).

“Companiile europene s-au confruntat cu o serie de provocari in ultimul an fiscal, printre care razboiul din Ucraina si impactul acestuia asupra preturilor la energie, precum si volatilitatea economica datorata inflatiei si ratelor ridicate ale dobanzilor”, spune Scott DeCarlo, editorul listei Fortune.

Care sunt tarile cu cele mai bogate companii?

Dupa Germania, Marea Britanie este cea mai reprezentata tara pe lista Fortune 500, cu 76 de companii in clasament, reprezentand peste 2 trilioane de dolari (1,87 trilioane de euro), adica peste 15% din cifra de afaceri totala a listei.

Citeste si:  Italia a rezervat 7.000 de joburi pentru romani

Printre marile nume britanice de pe lista se numara Tesco (34), BT Group (152), Diageo (188), Marks & Spencer (255), John Lewis Partnership (274) si BBC Group (436).

Regatul Unit si Germania sunt urmate de Franta: 71 de companii franceze apar pe lista, fata de 37 pentru Tarile de Jos si 36 pentru Elvetia.

Fortune 500 Europe include 35 de femei director general, adica 7%, ceea ce este mai mult decat reprezentarea femeilor in Fortune Global 500, care este de 5,8%, dar mai mica decat cea de 10,4% din Fortune 500 din SUA.

Majoritatea companiilor de pe lista sunt bine stabilite, cu o vechime medie de 108 ani.

Cea mai veche companie de pe lista este Anheuser-Busch InBev, ale carei radacini germane dateaza din 1366.

Sursa: https://fr.euronews.com/business/2023/11/09/fortune-500-europe-quelle-est-lentreprise-la-plus-importante-du-continent