Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat aseara ca in comuna Ceamurlia – Tulcea, au fost depistate primele trei cazuri de pasari domestice infectate cu virusul gripei aviare. Zona a fost imediat izolata, intrand in carantina, oamenii vor fi vaccinati, iar pasarile sacrificate. Animalele moarte vor fi trimise pentru analiza finala in Marea Britanie. Ieri dupa-amiaza, oficialul Ministerului Agriculturii anuntase ca va propune Guvernului sa interzica pana la sfarsitul anului vanatoarea in Delta Dunarii si noua judete din estul, sudul si sud-estul tarii ca o masura de protectie impotriva gripei aviare.

De asemenea, a mai spus Flutur, personalul sanitar-veterinar monitorizeaza pasarile calatoare care incep sa soseasca in Delta Dunarii si culege zilnic probe de la acestea. Taranii care isi lasa animalele de curte la un loc cu cele salbatice vor fi amendati, declara ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, iar in scoli se vor preda lectii despre riscurile acestei boli. “Judetele in care va fi aplicata aceasta masura sunt: Constanta, Calarasi, Braila, Vaslui, Ialomita, Vrancea si Galati. Autoritatile vor lua masuri de informare a populatiei”, a declarat ieri ministrul.

Citeste si:  61% dintre romani muncesc atipic

Fermierilor le este interzis sa tina animalele libere, pentru a nu intra in contact cu pasari bolnave, iar copiilor li se vor tine in scoli lectii despre riscurile acestei boli.

“Cu ajutorul Ministerului Educatiei si Cercetarii, care ne sprijina in aceste eforturi, am convenit ca elevii din zonele de risc sa afle ca nu trebuie sa se joace cu animale sau pasari, in special cele care arata ca ar fi bolnave”, a spus Gheorghe Flutur.

Cu un alt Minister, cel al Sanatatii, s-a convenit ca vaccinarea impotriva gripei normale, umane, sa se faca rapid. Ministrul Agriculturii a aratat ca vaccinul pentru virusul uman creste rezistenta organismului impotriva gripei aviare. Gheorghe Flutur a precizat ca decizia interzicerii vanatorii in Delta a fost discutata in cadrul comitetului interministerial constituit din reprezentantii mai multor institutii precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, secretariatul general al Guvernului, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si ai Consiliului de vanatoare. De asemenea, a fost creat si un comandament national la Tulcea, care monitorizeaza zilnic situatia. Pana in prezent, nu a fost descoperit nici un de caz de gripa aviara, a afirmat Flutur, care a adaugat ca zi de zi se fac recoltari se fac de la pasarile moarte.

Citeste si:  Romania scapa de gripa aviara

Vaccinul impotriva pestei porcine, interzis din 2006

Vaccinarile impotriva pestei porcine vor fi oprite de la 1 ianuarie 2006, in urma unei cerinte a Uniunii Europene, a anuntat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Ministerul se asteapta ca, din aceasta cauza, sa apara numeroase focare de pesta porcina ce vor fi combatute prin sacrificarea animalelor.”Estimama ca vom cheltui peste 2.000 de miliarde de lei vechi pe despagubirile pentru animalele sacrificate”, a spus Flutur.

Posibila epidemie aviara in Ungaria

Autoritatea pentru sanatate publica din Ungaria (ANTSZ) a declansat o ancheta la un abator de pasari din Szentes (sud-estul tarii), unde doi angajati prezinta semnele unei boli aviare (ornitoza), care a provocat moartea unei persoane saptamana trecuta, relateaza MTI. ANTSZ a ordonat ca angajatii fabricii Hungerit Rt sa poarte masti de protectie, dupa ce un barbat in varsta de 43 de ani a murit din cauza aceleiasi boli, saptamana trecuta. Alti doi angajati ai fabricii prezinta simptomele bolii.

Ornitoza – care nu are legatura cu gripa aviara -este o boala care poate aparea la toate speciile de pasari. Virusul se transmite de la pasari la om prin inhalarea secretiilor penelor sau fluidelor nazale, a explicat un oficial ungar. Simptomele includ febra, dureri de cap si ale membrelor.

Citeste si:  Furtunile de marketing smulg acoperisul masinilor

Autor: Liana Anghelescu