Te-ai gandit vreodata ca una dintre cele mai sigure investitii financiare poate fi in acelasi timp si cadoul de vis al oricarei femei? Pentru ca metalul pretios la care ravenste ea, diamantul, poate fi in acelasi timp si cheie succesului unei investitii financiare sigure si profitabile. Astfel, pentru Craciun vei avea sansa sa oferi un cadou unic, dar profitabil in acelasi timp.

Un diamant dureaza o vesnicie. La fel si posibitatile de exploatare financiara pe care le ofera posesorului sau. Dar pana la urma, de ce ar fi un diamant cea mai buna varianta de a avea o rezerva de fonduri si o protectie sigura a economiilor? Raspunsul este oferit de EuroMinerals, un serviciu pus la dispozitie de compania internationala Eurofinance Mercantile LLC. Astfel, siguranta investitiei este asigurata prin faptul ca:
– nu vor fi impozate continuu, la fel ca si alte bunuri;
– nu sunt voluminoase, deci pot fi transportate usor si discret;
– au un trecut cu o continua crestere de pret;
– nu sunt supuse inflatiei, cresterilor si scaderilor altor piete;
– nu sunt afectate de tumultul financiar si economic;
– daca pretul pe piata diamantelor este subevaluate in tara, pot fi transportate usor si vandute in alta tara;
– in majoritatea tarilor dezvoltate ele sunt acceptate deseori garantie colaterala la un imprumut

Citeste si:  Si firmele deja infiintate au nevoie de planificare

Cat te costa un diamant?

Spre deosebire de un curs valutar unde lucrurile sunt cu mult mai clare, pretul stabilit pentru fiecare diamant in parte este mult mai subiectiv. Pentru ca se tine cont de forma lui, de culoare, de greutate si chiar de taietura. In ciuda acestor impedimente, se poate totusi vorbi despre o valoare a diamantelor pe piata din Romania.
Astfel, pentru un diamant cu o greutate de 1,10 carate, se plateste in jur de 350 si 1.100 RON. Un detaliu demn de tinut minte este acela ca pretul este intotdeauna stabilit de calitatea slefuirii. Cu alte cuvinte, un diamant de aceeasi greutate, poate avea un pret diferit daca slefuirea realizata de bijutier a avut un nivel calitativ mai mare sau mai mic.

Conform Patronatului Bijutierilor din Romania, in tara noastra se vand lunar in jurul a 50 de kilograme de diamante. Si printre cele mai vandute produse sunt inelele de dama (in proportie de 60%), urmate de pandantivele, lantisoarele si cerceii de dama (20%), bratarile de dama (10%) si in cele din urma de bijuteriile pentru barbati (cu o cota de piata sub 10%).

Citeste si:  Cum sa construiesti parteneriate de afaceri solide si aliante

Cu toate ca in opinia presedintelui Patronatului Bijutierilor din Romania (PBR) noi nu avem inca o piata adevarata a investitiilor in diamante, alte opinii speculative estimeaza ca aceasta situatie se va schimba, in contextul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, moment in care se vor produce atat uniformizari legislative cat si “imprumuturi” de tendinte. Cu aceste afirmatii este totusi de acord si presedintele PBR care recunoaste faptul ca “cererea este in crestere. Prin urmare, afacerile din domeniul bijuteriilor vor fi prifitabile in viitor. Exista deci, cerere, iar clientela in marea ei majoritate se orienteaza in special spre bijuteriile care au si pietre pretioase”.

Cate tipuri de diamante exista?

In functie de forma lui, diamantul a primit diferite nume: rotund, printesa, inima, para, smarald, oval, stralucitor sau marchiz. Briliantele rotunde sunt cele mai populare si sunt considerate drept forma ideala a unui diamant. Dar o forma nu este neaparat mai buna decat alta, intrucat pentru fiecare forma taietura poate varia de la ideala la slaba, ceea ce inseamna ca refractia si dispersia luminii vor varia in consecinta.

Citeste si:  Cum sa comand ochelari online

Culoarea diamantului are si ea un impact semnificativ asupra valorii sale. Aici, scala de culoare se intinde de la D la Z, adica de la de la “fara culoare” pana la galben deschis. Pentru un diamant, cu cat gradul de culoare este mai ridicat, cu atat diamantul respectiv este mai putin rar si implicit mai putin valoros. Astfel, cele mai valoroase diamente sunt cele situate pe intervalul D-F. Insa in final, valoarea pietrei este data de combinatia calitatilor sale: forma, claritatea, taietura, caratele si culoarea. In ceea ce priveste unitatea de masura folosita de bijutieri pentru a masura diamantele, aceasta este caratul, unde un carat este egal cu 0,20 grame.

Autor: Ana Zidarescu