Afirmatiile fostului ministru de Finante, cum ca indepartarea sa din Guvern ar fi avut legatura cu incercarile sale de a face unele schimbari in sistemul vamal, l-au enervat pe premierul Tariceanu, care promite sa dezvaluie cateva din motivele schimbarii lui Ionut Popescu.

Cu doua zile inainte de inceperea sesiunii parlamentare, senatorii si deputatii PNL s-au intalnit, intr-o reuniune cu usile inchise, la Sinaia, la Hotel International, cu premierul Tariceanu pentru a-si face planul de bataie. Mai inainte insa ca liberalii sa inceapa discutia despre prioritatile lor parlamentare, Tariceanu a tinut neaparat sa-i bata obrazul Monei Musca, chiar la inceputul sedintei, pentru declaratiile facute in ultima vreme. Surse liberale sustin ca Tariceanu i-a spus fostului ministru al Culturii ca nu i-au placut afirmatiile acesteia cum ca el nu ar dori-o presedinte al Camerei Deputatilor. Premierul a sustinut ca el nu s-a implicat niciodata in problema asta nici public, nici particular si ca este exclusiv decizia grupului deputatilor PNL. Mona Musca s-a justificat spunand ca i s-a pus o intrebare la care a incercat sa dea o explicatie. Desi este o functie pe care si-ar dori-o, sansele ca fostul ministru al Culturii sa ajunga presedinte al Camerei Deputatilor sunt destul de mici, ea nebucurandu-se de un sprijin prea mare in cadrul grupului, spun surse liberale. Nu a scapat neatentionat nici fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu.

“AFIRMATII GRAVE”. Public, in conferinta de dupa reuniune, premierul Tariceanu a apreciat ca afirmatiile fostului ministru de Finante Ionut Popescu, potrivit carora indepartarea sa din Guvern ar fi avut legatura cu incercarile sale de a face unele schimbari in sistemul vamal, sunt grave. “Nu mi-a placut sa fac circ si sa vorbesc de motivele schimbarii fiecarui ministru. Acum ma simt insa dezlegat sa mai tac, pentru ca mi se par grave afirmatiile lui Ionut Popescu in privinta schimbarii sale de la Ministerul Finantelor”, a precizat Tariceanu. El a negat ca ar fi avut vreo discutie cu Ionut Popescu despre vamesi. “Daca el considera ca a fost schimbat de vamesi, este problema lui, dar nu stiu cum se face, practic, acest lucru”, a adaugat Tariceanu, care s-a declarat insa de acord cu faptul ca exista probleme in vama. “Am sa ma simt obligat, dar nu astazi, sa spun cateva dintre motivele care au stat la baza schimbarii lui Ionut Popescu, pentru ca nu este normal ca el sa invoce schimbarea din cauza unor probleme pe care el le vede la vama”, a mai spus premierul. In timpul reuniunii insa, premierul a fost mai rezervat, tinand doar sa puncteze ca subventia pentru masini agricole, care a starnit cearta dintre el si Ionut Popescu, nu era destinata uzinei Tractorul Brasov, ci taranilor.

Citeste si:  Intreprinzatorul roman isi baga banii in negustorie

PRIORITATI
Prioritatile legislative ale PNL in sesiunea parlamentara ordinara care incepe astazi sunt proiectele privind conflictul de interese si incompatibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale, reformarea Curtii de Conturi si transformarea in institutie de audit, proiectele de lege privind administratia publica, Legea spitalelor si Legea farmaciei, dar si proiectele de lege privind functionarea pietei produselor agricole si alimentare, Codul Silvic, proiectul privind sprijinirea culturilor agricole in cazul riscurilor naturale, precum si Legea drepturilor de autor, Legea privind libertatea religioasa si Legea de functionare a SRR-SRTV. De asemenea, vor fi urmarite cu atentie proiectele privind eliminarea stagiului militar obligatoriu, Codul Muncii, precum si toate proiectele de lege care se refera la integrarea europeana.

Trei pentru sefia Camerei

Cu toate ca si-au fixat inca o data ca obiectiv prioritar schimbarea din functie a lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, liberalii au ocolit cu grija problema unei nominalizari pentru sefia Camerei, post care le revine conform intelegerii cu PD si la care aspira Mona Musca, Dan Radu Rusanu si Titu Gheorghiof. Favorit este insa vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, agreat in tacere de insusi Tariceanu. De altfel, la societatea care administreaza Hotelul International din Sinaia, unde s-a tinut reuniunea liberala, este director general si presedintele CA-ului chiar sotia lui Rusanu, el continuandu-si si in acest mod lobby-ul pe care si-l face in partid pentru a fi nominalizat la presedintia Camerei Deputatilor. Surse din PNL spun ca nominalizarea acestuia este numai o problema de timp, liberalii nehotarandu-se inca daca sa anunte public numele lui Rusanu si sa inchida subiectul sau sa astepte pana la revocarea lui Adrian Nastase. O problema stringenta este nominalizarea unui nou lider de grup, in locul lui Eugen Nicolaescu, numit ministru al Sanatatii, care nu ar vrea insa sa renunte la vicepresedintia Comisiei de buget-finante a Camerei. Daca Tariceanu are mai putine emotii in privinta sefiei Camerei, noul lider al deputatilor PNL ar putea sa-i dea ceva batai de cap, pentru aceasta functie concurand si Crin Antonescu. Unul dintre cei mai vehementi contestatari ai premierului in ultima vreme, Antonescu pare preferat de majoritatea deputatilor PNL, de partea cealalta a baricadei plasandu-se ori Titu Gheorghiof, acum secretar al Camerei, ori Cornel Popa.

Citeste si:  BNR: scade creditul si cresc depozitele in valuta

TVA. Tariceanu a facut in fata liberalilor si o analiza pe majorarea TVA, fara sa se ajunga insa la o decizie. Majorarea TVA ar urma sa fie facuta doar daca “Guvernul nu are incotro”. Cat despre contributia la asigurarile de sanatate a pensionarilor si agricultorilor, Tariceanu le-ar fi spus liberalilor ca solutia ar putea fi marirea pensiilor exact cu suma care va acoperi cuantumul acestor contributii. (M.I.)

Autor: Monica Iordache