Consiliile de Administratie ale uzinelor Carfil, Metrom, Pirochim Victoria, Tohan Zarnesti si Top Therm SA Ghimbav au fost schimbate din ordinul ministrului Economiei.

Codrut Seres a declarat ca este nemultumit de faptul ca directorii societatilor amintite stau in continuare cu mina intinsa la Ministerul Apararii Nationale pentru a primi comenzi si nu se orienteaza deloc spre productia civila sau spre export. Totodata, la Carfil si Top Therm, fabrica ce face parte din IAR Brasov, au fost schimbati administratorii speciali. De luni, cei doi administratori speciali sint Adrian Constantin, la Carfil SA, si Liliana Rusu, la Top Therm.

La Carfil a fost numita chiar si o comisie de ancheta care va verifica unde au ajuns cele 30 de milioane de euro de la turnatoria Carfil. Luna trecuta, ministrul Economiei a trecut in revista industria brasoveana de aparare si a ajuns la concluzia ca este nevoie de schimbarea mentalitatii conducerii societatilor si a Romarm.

Nota proasta pentru Romarm

Seres a promis ca pina astazi se va finaliza o strategie de restructurare a industriei de Aparare. Ministrul a gasit, dupa propriile spuse, acelasi haos in societatile brasovene ca si in urma cu citiva ani, astfel ca Romarm, structura care le coordoneaza, a primit o nota foarte proasta.

Citeste si:  Bomba ecologica: 42 tone de motorina pe fundul Dunarii

Ministrul a criticat conducerea Romarm pentru lipsa de preocupare si implicare in rezolvarea problemelor intreprinderilor, dar si pe directorii uzinelor pentru lipsa comenzilor. Strategia pe care ministrul a promis ca o elaboreaza va cuprinde, pe linga vinzarea de active, constituirea de societati mixte cu parteneri strategici, dar numai in cazul societatilor care isi pot continua activitatea. Aici nu intra Carfil, unde constituirea de societati mixte va fi abandonata.

Ce nu se foloseste se vinde

Un alt punct important va fi vinzarea de active nefolosite sau transferarea lor catre autoritatile locale, in contul datoriilor la aceste bugete. O alta posibilitate este privatizarea, mai ales ca multe societati, printre care Metrom si Carfil, se bazeaza in prezent pe productia civila, nu de aparare. Vor mai fi luate in calcul extinderea parcurilor industriale si evaluarea conducerii Romarm. In plus, se va decide atunci si ce procent din “nucleele de baza” ale fiecarei societati isi justifica activitatea si mentinerea in functii. In aceasta categorie sint inclusi aproximativ 2.500-3.000 de angajati brasoveni, care primesc 75% din salariu, desi nu muncesc. “Dorinta mea este ca si cei 75% sa devina de domeniul trecutului”, a spus Seres.

Citeste si:  Lipsa procesatorilor si legislatia, "chimicalele" industriei ecologice