In timp ce parlamentarii coalitiei au pus in miscare masinaria votului pentru a realiza principalul obiectiv politic, acela al detronarii lui Nastase & Vacaroiu din fruntea forului legislativ, opozitia se pregateste si ea de contraatac. Pesedistii vor activa singura arma din dotare ce s-a dovedit a fi extrem de eficienta pana acum, respectiv Curtea Constitutionala. Presedintele Comisiei pentru regulament, deputatul PSD Ioan Bivolaru, a precizat ca partidul sau va contesta la Curtea Constitutionala decizia potrivit careia presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat la cererea majoritatii deputatilor. Si peremistii vor sustine acest demers, consolidandu-se astfel alianta PSD-PRM formata in ultimele zile, in sprijinul lui Nastase si al lui Vacaroiu. In replica, membrii coalitiei sunt optimisti in ceea ce priveste succesul misiunii lor si mizeaza pe “intelepciunea” magistratilor de la Curtea Constitutionala, desi printre ei se numara sotul Rodicai Stanoiu sau fosti demnitari PSD. De altfel, acestia nu s-au sfiit sa ia o serie de decizii in favoarea PSD, fie ca era vorba despre revocarea lui Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, fie despre legile privind reforma in justitie.

Pesedistii si peremistii strang randurile in jurul celor doi presedinti ai Camerelor, Nastase si Vacaroiu, acum ca a inceput numaratoarea inversa. Ei se vor plange magistratilor de la Curtea Constitutionala de faptul ca noile prevederi regulamentare privind revocarea celor doi contravin legii fundamentale. In extremis, opozitia are in vedere si declansarea grevei parlamentare.

Citeste si:  Caii putere ai Europei se strang in Est

Noile regulamente ale Camerei Deputatilor si Senatului vor trebui sa treaca si de votul plenului la inceputul sesiunii, dupa ce deputatii din comisia de specialitate au reusit sa finalizeze si ei proiectul care prevede posibilitatea revocarii presedintelui la cererea majoritatii parlamentare. Ultimele retusuri vor fi aduse proiectului de la Camera, urmand ca acesta sa fie depus luni la Biroul Permanent. In cazul in care proiectul va fi votat si in plen, presedintele comisiei pentru regulament, deputatul pesedist Ioan Bivolaru, a declarat ca PSD va ataca la Curtea Constitutionala prevederile potrivit carora presedintii Camerei si Senatului pot fi revocati la cererea majoritatii parlamentare. “Ceea ce s-a votat in legatura cu revocarea, continutul acelor articole, are o incarcatura de neconstitutionalitate deosebita si imi pare rau pentru munca depusa”, a comentat Bivolaru. El mai spune ca membrii coalitiei ar trebui sa modifice legea fundamentala, daca doresc ca ea sa fie compatibila cu noul regulament. Pesedistii sustin in continuare ca, potrivit Constitutiei, presedintii celor doua sunt alesi pentru patru ani si nu pot fi revocati din functie decat la cererea grupului parlamentar care i-a propus.

Vadim sufera alaturi de Nastase si Vacaroiu

Reprezentantii PSD vor invoca drept precedent decizia Curtii Constitutionale din februarie a.c., magistratii pronuntandu-se atunci in favoarea lui Nastase si stabilind ca acesta nu poate fi schimbat din functie decat daca grupul PSD doreste. Curtea argumentase ca revocarea nu poate fi ceruta de alte grupuri parlamentare si declarase neconstitutional articolul 25, potrivit caruia inlocuirea presedintelui putea fi solicitata de grupul care l-a propus sau de cel putin o treime din numarul total al deputatilor, provenind din cel putin trei grupuri parlamentare. Bivolaru mai spune ca “avocatii” pesedisti se vor agata si de alte decizii ale Curtii Constitutionale, judecatorii dand solutii similare in 1992 si in 1994, perioada in care partidul lor se afla la putere. Peremistii se vor alatura si ei acestui demers, surse din PSD afirmand ca deja au avut loc discutii in vederea unei actiuni comune de blocare a intentiilor puterii.

Citeste si:  România, printre țările ieftine de descoperit la volan

Optimism in tabara puterii

Vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur spune ca schimbarea celor doi este prioritara si ea se face prin mijloace democratice. “Nu vrem sa facem figuratie pe scena politica, sa ne facem cum ca am fi la putere”, a comentat Flutur. Deputatul PD Daniel Buda, membru al comisiei pentru regulament spune si el ca noile reglementari sunt in acord cu Constitutia si este absolut democratic si firesc ca majoritatea politica sa detina functiile de presedinti ai celor doua Camere. Pe de alta parte, el mai spune ca este dreptul opozitiei sa conteste la Curtea Constitutionala, adaugand ca mizeaza pe “intelepciunea din al 12-lea ceas” a magistratilor. “Camera Deputatilor este o constructie politica si este firesc ca presedintele sa aiba sustinerea majoritatii. Altfel, avem razboi si tensiune continua si nimeni nu mai este interesat sa-si faca treaba”, a declarat Buda. Potrivit deputatului democrat, membrii coalitiei nu au stabilit care va fi strategia pe care o vor urma in cazul in care Curtea va da din nou castig de cauza opozitiei. Cert este ca un eventual esec al coalitiei in ceea ce priveste obiectivele politice prevazute in protocolul semnat de PNL, PD, UDMR si PC ar genera un nou scandal si ar netezi drumul catre alegerile anticipate. In aceste conditii, pesedistii si-ar asuma riscul ca, de dragul lui Nastase si al lui Vacaroiu, sa puna umarul la declansarea scrutinului inainte de termen, ceea ce nu ar fi tocmai indicat, in conditiile in care PSD are suficiente probleme interne si nu este pregatit sa faca fata anticipatelor.

Citeste si:  Privatizarea Bancii Comerciale Romane a ajuns la Parchet

Autor: Roxana Preda