Daca aveti o afacere aveti nevoie de un plan de afaceri. Un plan de afaceri este ca o harta si un compas pentru afacerea dvs. Fara ele e ca si cum ati calatori orbeste. Cu un plan va stabiliti obiectivele, prioritatile si furnizati o imagine asupra rulajului banilor cash.

Aveti nevoie de un plan de afaceri daca aplicati pentru un imprumut de afaceri. Marea majoritate a bancilor il cer si chiar si cele care nu-l cer explicit se asteapta sa-l primesca. Se asteapta sa fie un sumar al afacerii, cu cateva puncte cheie previzibile.

Aveti nevoie de un plan de afaceri daca sunteti in cautarea de investitori. Planul nu va aduce investitia, dar daca nu aveti un plan inseamna ca nu veti avea o investitie. Investitorii cer un plan de afaceri. Ei investesc in oamnei, in idei, in istoric, in piata, in tehnologie si alti factori, dar se uita pe planul de afaceri pentru a defini si explica afacerea. Aveti nevoie de un plan de afaceri daca veti lucra cu parteneri. Planul de afaceri defineste intelegerile dintre parteneri in legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample.

Citeste si:  Cum poate un incepator sa joace la Bursa?

Aveti nevoie de un plan de afaceri pentru a comunica cu echipa manageriala. Rutina zilnica distrage atentia, apar probleme, apar oportunitati si angajementele ar trebui tinute si urmarite. Cum stabiliti daca sunteti in afacere daca nu ati stabilit de unde ati plecat si unde vreti sa ajungeti? Cum pot oamenii sa faca un angajament fata de un plan pe care nu-l pot vedea? Aveti nevoie de un plan de afaceri pentru a vinde o afacere, pentru a stabili o valoare a afacerii pentru taxe sau pentru alte stiuatii cum ar fi planificarea averii sau divort.

Din pacate multi din cei care au nevoie de un plan de afaceri nu stiu ca au nevoie de el. Si cad in capcana mitului planificarii afacerii. Nu realizeaza ca planurile nu sunt doar pentru inceput, pentru imprumuturi sau investitii. Nu realizeaza faptul ca planurile de afaceri sunt mai usor de alcatuit decat isi imagineaza. Pentru a avea succes intr-o afacere trebuie pur si simplu sa planificati pasii, sa stabiliti prioritatile, sa alocati resursele si sa administrati banii cash. Bine-inteles ca unele pesoane spun ca nu fac planuri, dar daca au succes, de fapt planifica mereu in mintea lor. Puteti sa va pastrati planul in mintea dvs daca afacerea dvs este simpla, rulajul banilor cash este mereu potirvit si nu lucrati cu alte persoane.

Citeste si:  Cum identifici afacerea in care vrei sa te lansezi

Nu acceptati dezavantajul intr-o afacere. Nu incercati sa conduceti o afacere fara un plan. Sa faceti un plan este mult mai usor decat credeti si probabil mult mai valoros.