Cine nu viseaza sa incheie afacerea anului, cu multe zerouri in coada? O fuziune, o achizitie, in functie de domenii, la investitorul potrivit, poate face dintr-un om de afaceri un icon pentru piata pe care activeaza compania sa. Business Review a realizat analiza afacerilor care au influentat drastic structura pietelor locale, in functie de urmatoarele sectoare: bancar, imobiliar, farmaceutic, IT. De asemenea, este inclusa si analiza serviciilor companiilor aeriene din Romania si beneficiile pe care le ofera la atat de ravnita business class.

Principalele piete in care s-au realizat schimbari mari anul acesta sunt finante-banci, utilitati, energie si revelatia anului: imobiliare. Business Review a analizat cele mai importante tranzactii si noile tendinte pe care le-au trasat. In sectorul bancar, tranzactiile anului au fost preluarea BCR de catre Erste Bank precum si transformarile realizate in domeniul bancilor cu cote de piata mai mici de 1% : Daewoo Bank a fost preluata de catre CR Firenze cu 30,5 milioane Euro iar ATE Bank, banca agricola a Greciei a cumparat cu 36 milioane de euro pachetul majoritar al Mindbank. Banca Carpatica este o alta banca mica, dar care a rezistat pana acum tentativelor de preluare a pachetului majoritar, din partea unor investitori straini. Ilie Carabulea, proprieterul bancii, a vandut anul acesta 1% din pachetul de actiuni unui jucator de piata german, castigand 1,7 milioane de euro.
Cine castiga din aceste tranzactii? Consumatorul, datorita cresterii competitiei in sectorul de retail bancar.

Citeste si:  PFA si asociatiile familiale se pot inregistra online la ONRC

Un alt domeniu care a inregistrat transformari masive anul acesta a fost cel al energiei electrice. Enel a preluat “perla coroanei” companiei Electrica, Muntenia Sud, pentru suma de 820 milioane de euro.

Fara indoiala, revelatia anului acesta a fost piata imobiliara. Deal-ul anului in acest domeniu a fost achizitionarea Polus Center din Cluj cu suma de 210 milioane euro, de catre Austrian Immoeast. Al doilea si al treilea loc in topul tranzactiilor imobiliare revine fondului australian APN Fund Management, care a achizitionat City Mall-ul si companiei Austrian Europolis, care a platit 90 milioane de euro pentru doua cladiri de birouri in cadrul proiectului Sema Parc. Piata farmaceutica este un alt sector in care au survenit schimbari importante. Anul acesta, cel mai important producator de mediacamente din Romania, Terapia, a fost vandut de catre fondul de investitii Advent companiei indiene Ranbaxy pentru 270 milioane de dolari. Nici IT-ul nu a dus lipsa de schimbari inportante: Flamingo a achizitionat Flanco pentru 37 milioane de euro, Adobe a preluat Interakt, compania elvetiana Adecco a cumparat 76% din IP Devel, Cosmote a achizitionat 42% din Germanos cu 19 euro/actiune.

Efectele acestor achizitii importante se vor reflecta in calitatea serviciilor oferite consumatorilor iar autoritatile din Romania vor trebui sa aiba grija pentru a mentine echilibrul acestor investitii. Pericolul: crearea monopolurilor. Ce a mai ramas, insa, in prag de UE, pentru investitorii care curteaza asiduu Romania? Sectorul energetic. Raman in cursa astfel Turceni, Rovinari, Romgaz. Un alt domeniu care va atrage suficienta atentie din partea tarilor din Vest este unul neglijat in acesti ani in Romania: cercetarea. In momentul de fata, exista 15 institute de cercetare, in care lucreaza specialisti si oameni de stiinta reputati, in care se poate investi masiv de catre companiile private.

Citeste si:  Serviciile de curatenie, un business banos

Afaceri business class in aer!

Oamenii de afaceri au mai multe optiuni de a se relaxa in timpul unui zbor cu business class. In momentul de fata, companiile aeriene isi rasfata clientii premium cu experiente de adevarat spa cu aripi. British Airways, de exemplu, a investit peste 148 milioane de euro pentru a produce scaune care sa se poata transforma intr-un pat spatios si intim. Intimitatea este oferita de ecrane operate in mod electronic, alcatuite dintr-un material special, opac. La capitolul facilitati mai enumeram LCD-ul propriu, o gama larga de meniuri si bauturi din bucataria internationala, genti Molton Brown care contin produse cosmetice de reimprospatare si relaxare. Alte companii ofera adevarate lounge-uri, echipate inclusiv cu cabine de dus, scaune cu sistem de masaj incorporat si, bineinteles, conexiune wireless la internet. Pentru oameni de afaceri si mai pretentiosi, exista cealalta optiune: avioanele particulare, care pot fi inchiriate sau proprietate personala. Ion Tiriac a descoperit aceasta nisa si a infiintat, acum 3 ani, Tiriac Air, companie care inchiriaza avioane persoanelor interesate si care isi permit. Tariful este de 4000 euro pe ora pentru un avion de 9 locuri si mai putin de 7000 euro pentru unul de cinci ori mai mare. Unul dintre oamenii de afaceri din Romania care are propriul avion este Dinu Patriciu, care a infiintat si o linie aeriana, Eurojet Romania, care ofera servicii de genul asta oamenilor de afaceri, firmelor de PR si organizari de evenimente. Si Silviu Prigoana si-a achizitionat, de curand, un avion particular si declara ca vrea sa inceapa sa construiasca avioane usoare, pentru inchiriere, precum si un aerodrom special conceput pentru acest proiect.

Citeste si:  Cum te feresti de firmele-fantoma?