Rezumat:
Un malaxor profesional este cheia garantării unor rezultate optime într-o pizzerie și nu numai.
Aluatul este elementul de bază pentru elaborarea unor produse de cea mai bună calitatea. Prepararea pizzei presupune un proces complex de framântare și dospire a aluatului, apoi gătire. În timpul acestui proces au loc transformări fizico-chimice importante, care trebuie controlate pas cu pas. Acest lucru îți va oferi produsul pe care ți-l dorești.
Din întregul proces de preparare a pizzei, frâmantarea aluatului este faza cheie pentru obținerea unui produs de calitate. Această parte a procesului va fi influențată de tipul de malaxor aluat pe care îl alegi, precum și de viteza, timpul de amestecare și volumul ocupat de aluatul din interiorul vasului.
În timpul procesului de frământare, făina este amestecată cu celelalte ingrediente pentru a obține un aluat elastic, potrivit pentru prepararea unei pizze gustoase.
Pe de altă parte, oxidarea aluatului din cauza contactului direct cu oxigenul din aer va varia în funcție de intensitatea frământării, precum și de volumul ocupat de aluatul din bolul malaxorului. Astfel, cu cât oxidarea și dezvoltarea glutenului sunt mai mari, cu atât timpul de frământare este mai scurt. Dimpotrivă, când frământarea este scurtă și oxidarea este scăzută, aluatul va trebui să se odihnească mai mult pentru ca acesta să devină mai elastic.
Totuși, trebuie să ții cont de faptul că este posibil ca și printr-o frământare rapidă să aibă loc formarea glutenului și o oxidare redusă. Acest fapt se întâmplă când se folosește un malaxor aluat de mare viteză. În acest caz, deși aluatul este bine crescut, nu are fermitate. Este posibil să se atenueze această deficiență printr-o perioadă mai lungă de repaus sau prin creșterea ușoară a temperaturii de frământare.
După cum se vede, un malaxor aluat profesional joacă un rol esențial în acest proces. În funcție de caracteristicile sale de frământare, se va produce o încălzire mai mare sau mai mică a aluatului. Și asta poate condiționa definitiv rezultatul.
În prezent, există diverse tipuri de malaxoare profesionale, dar 3 dintre ele sunt cel mai des utilizate:
- Malaxor cu ax oblic
- Malaxor cu spirală
- Malaxor cu brațe
Potrivit specialiștilor în domeniu, cel cu ax oblic este cel cu cea mai mică frecare, urmat de malaxorul cu brațe și de cel cu spirală care încălzește cel mai mult aluatul. Acesta din urmă ridica temperatura cu 8- 9°C mai mult decât primul.
În ultimii ani a apărut malaxorul cu bol detașabil care permite aluatului să se odihnească la jumătatea procesului de frământare. În plus, acest bol detașabil permite turnarea cu ușurință a aluatului pe masa de lucru.
Arta gastronomică s-a schimbat de-a lungul anilor. Deși în prezent există tipuri de aluaturi și preparate care necesită tehnici care au fost transmise de-a lungul anilor și tehnici secrete de frământare, majoritatea brutăriilor și pizzeriilor folosesc malaxoare profesionale pentru obținerea aluaturilor.
Dacă vrei să-ți deschizi o pizzerie și nu ești sigur dacă să investești sau nu într-un malaxor profesional, este timpul să te gândești dacă ai nevoie de un astfel de aparat.
Cum îți dai seama dacă ai nevoie de un malaxor aluat
Una dintre modalitățile de a afla dacă ai nevoie într-adevăr de un malaxor profesional este prin analizarea numărului de kilograme zilnice de aluat pe care le vei pregăti. Un malaxor profesional are capacitatea de a prepara până la 20 de kilograme de aluat în funcție de model și de marcă. Și, evident, există o mare diferență între a-l frământa la mână și a-l face cu ajutorul unui aparat.
Deci, dacă trebuie să pregătești cantități mari de aluat zilnic și nu poți frâmânta la mână, cu siguranță ai nevoie de un astfel de malaxor.
Cum trebuie să fie un malaxor aluat
Daca ai ajuns la concluzia că ai neaparat nevoie de un malaxor profesional, este timpul să afli cum trebuie să fie un malaxor pentru ca tu să faci o investiție bună:
- Trebuie să aibă diferite trepte de viteză pentru a pregăti toate tipurile de aluat.
- Trebuie să fie de cea mai bună calitate pentru a rezista folosirii îndelungate.
- Trebuie să fie ușor de dezasamblat și componentele sale trebuie să fie ușor de întreținut. În acest fel piesele nu se deteriorează în timp datorită acumulării de praf.
- Trebuie să consume puțin. Indiferent dacă vei folosi un cuptor pizza electric sau pe gaz, este esențial ca malaxorul profesional pe care îl vei achiziționa să aibă un consum mic de energie. Astfel vei evita cheltuielile inutile.
- Trebuie să aibă un raport calitate-preț bun. Aceasta este o caracteristică foarte importantă de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un malaxor.
Motive pentru a investi într-un malaxor aluat
Unele dintre principalele avantaje ale folosirii unui malaxor aluat profesional pentru prepararea aluatului de pizza sunt următoarele:
- Viteză mai mare în procesul de frământare și încorporare a ingredientelor în comparație cu procesele manuale.
- Diferitele viteze constante ale malaxorului garantează obținerea unui aluat omogen.
- Optimizarea proceselor de productie.
- Reducerea accidentelor de muncă legate de manipularea uneltelor, precum și a afectării articulațiilor mâinilor.
Acestea sunt doar câteva dintre avantajele de care te poți bucura atunci când iei decizia de a investi într-un malaxor profesional. Iar dacă ești indecis și nu știi de unde să-l cumperi pe cel potrivit pentru afacerea ta, poți căuta modelul potrivit în mediul online.
De asemenea, nu uita că, pentru a obține o pizza gustoasă, pe lângă alegerea unui malaxor de cea mai bună calitate, este important să alegi și un cuptor pizza la fel de bun. Mult succes îți dorim!