Seful Fiscului a iesit ieri din nou in lumina rampei. Dupa ce a anuntat ca a pus sechestru pe Gara de Nord – desi conducerea CFR nu stie nimic -, Sebastian Bodu a promis masuri-surpriza si in cazul cluburilor de fotbal. Desi nu a vrut sa explice in ce vor consta acestea, Fiscul ar putea pune sechestru pe jucatori si pe marca clubului dator, urmand ca – in cazul in care nu se platesc restantele – sa vanda aceste bunuri ce sunt considerate active.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va trece la masuri de executare silita surpriza in cazul cluburilor de fotbal datoare la bugetul statului. Iar pentru a nu mai fi criticat ca nu actioneaza in aceeasi maniera si in cazul societatilor de stat restante, seful Fiscului, Sebastian Bodu, a anuntat ieri ca si asupra Garii de Nord a fost instituit sechestru, in contul datoriilor CFR. De sechestru asiguratoriu au parte, potrivit presedintelui ANAF, si mai multe termocentrale din tara, din cauza datoriilor de peste 2.500 miliarde de lei vechi ale Termoelectrica.
“Executarea silita este uneori o forma de privatizare. Principial, daca cineva imi da bani buni pentru Gara de Nord, o voi vinde. E dreptul meu”, a declarat, ieri, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, in legatura cu sechestrul asiguratoriu instituit asupra celei mai mari gari din Romania.
CFR nu stie nimic despre masura Fiscului
“Gara de Nord nu va fi deranjata, in mod direct, de faptul ca i s-a instituit sechestru, insa va fi deranjata de faptul ca i-am pus sechestru pe vagoane si locomotive, deci le pot vinde pentru a-mi recupera datoria”, a mai explicat seful Fiscului. In acest context, Bodu sustine ca daca exista investitori interesati, ANAF ar putea vinde termocentralele aflate sub sechestru si chiar Gara de Nord. Contactat telefonic, directorul general al CFR SA, Traian Preoteasa, a spus ca nu cunoaste amanunte legate de aceasta masura instituita impotriva Garii de Nord. “Pana astazi (n.r. – ieri) nu am primit nici un proces-verbal sau vreo notificare privind instituirea sechestrului in cazul CFR. Si nu a mai existat nici o discutie in acest sens pana astazi (n.r. – ieri), cand domnul Bodu a facut aceasta declaratie”, ne-a spus ieri Preoteasa.
In ceea ce priveste datoriile companiilor de stat, seful Fiscului a afirmat insa ca o responsabilitate importanta revine si Ministerului Economiei si Comertului (MEC) care ar trebui sa restructureze companiile si sa caute valorificarea lor in conditii cat mai bune. “In cazul Companiei Nationale a Huilei, ANAF nu mai are ce verifica, fiindca au ramas doar activele nevandabile”, a exemplificat Bodu.
“In fotbal vor fi recuperate toate datoriile, pana la ultimul leut”
Dupa expirarea, pe 25 octombrie a.c., a termenului convenit cu cluburile de fotbal pentru a-si plati datoriile catre stat, seful Fiscului anunta, in cazul neplatii restantelor, masuri-surpriza de executare silita, in urma carora va putea recupera datoriile integral, pana la ultimul leut. “Va fi o mare surpriza, pentru ca voi avea pe ce sa le pun sechestru. Dar nu pot spune pe ce”, a precizat misterios Bodu. Se stie insa ca jucatorii si marca cluburilor de fotbal reprezinta active, in cazul majoritatii restantierilor, chiar daca oficialii din sport sustin contrariul. Asa ca, surpriza la care facea referire presedintele ANAF consta in posibilitatea instituirii sechestrului asiguratoriu inclusiv asupra jucatorilor si a marcilor sub care activeaza cluburile de fotbal datoare catre stat.
S-a recuperat doar o mica parte a datoriilor din fotbal
Pana la expirarea termenului impus de ANAF, doar cateva cluburi au platit voluntar datoriile catre stat, situatie ce nu il multumeste pe Sebastian Bodu. “Chiar daca sunt rezultate mici, este totusi un inceput. Dar eu, personal, nu sunt multumit, pentru ca doar o parte a cluburilor de fotbal au inceput sa-si plateasca datoriile”, a spus ieri seful Fiscului, exemplificand dintre cei care au virat o parte din banii datorati statului, in contul Trezoreriei, pe Dinamo si Rapid. Potrivit acestuia, in cazul celorlalte cluburi de fotbal, s-au inceput evaluarile pentru declararea insolvabilitatii vechilor societati, iar dupa aceasta etapa se va trece la constatarea raspunderii in solidar a administratorilor.
In ciuda tuturor masurilor luate, Bodu a fost nevoit insa sa recunoasca ieri ca a reusit sa recupereze doar o mica parte a datoriilor. Si, desi a dat asigurari ca se va recupera “totul, pana la ultimul leut”, presedintele ANAF nu a avansat si un termen pana la care se va incheia aceasta operatiune.
Autor: Dana Banzea