Intrucat populatia consuma mai mult decat isi permite, sau decat produce, ceea ce in limbajul guvernatorului Mugur Isarescu se traduce printr-o “crestere nesustenabila a consumului”, fenomen amplificat si de cresterea creditelor in lei cu nu mai putin de 110,5% fata de anul trecut, Banca Nationala a Romaniei a luat decizia de a mai racori din fierbinteala creditelor. Nu de alta dar inflatia si deficitul extern sunt in pericol de se umfla prea mult. Asa incat a decis sa majoreze de la 16% la 20% rezervele minime obligatorii in lei de pana in doi ani pe care le detin bancile sub forma de depozite la BNR. Masura, aplicata Incepand cu perioada 24 iulie-23 august, va mai reduce, spune guvernatorul, volumul de lichiditate de pe piata, adica bancile vor avea la dispozitie mai putini lei, asa incat vor fi nevoite sa acorde mai putine credite. “Recurgem la aceasta masura puternica si pentru a contracara efectele cresterii consumului ca urmare a majorarii deficitului bugetar”, a preciat Isarescu, in cadrul conferintei de presa in care au fost explicate masurile Consiliului de Administratie al BNR.

Mugur Isarescu a spus ca e important pentru banci sa stie ca noile masuri de crestere a rezervelor minime obligatorii se aplica la pasivele in lei pe termen scurt, de pana in doi ani. “Cu alte cuvinte, mai luam din lichiditatea sistemului bancar, din depozitele constituit
e de banci cu scadenta mai mica de doi ani”, a precizat guvernatorul.

“E important pentru banci sa stie ca masurile se aplica si vor ramane valabile doar pentru depozitele in lei, deci la pasivele in lei si nu vom utiliza instrumentul (de politica monetara) in forma complicata (pe termene mai lungi) ca in cazul pasivelor in valuta.

Citeste si:  Romania: 1% din investitiile mondiale

Isarescu a precizat ca masurile precedente, de majorare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 40% si extinderea lor la termene mai mari de doi ani s-au luat ca urmare a faptului ca pasivele in valuta ale bancilor din Romania sunt constituite pe termene mai indelungate, ca urmare a relatiei pe care o au cu bancile-mama din strainatate. “Cu alte cuvinte, asa e normal”, a conchis guvernatorul.

In ceea ce priveste cursul valutar, Isarescu a precizat ca BNR va mentine in continuare politica de flotare controlata a cursului. “Ne mentinem punctul de vedere exprimat public inca din noiembrie 2004 ca in Romania avem o flexibilitate crescuta a cursului, in consecinta il lasam sa-si faca datoria pentru descurajarea miscarilor de capital, intrari sau iesiri, pe termen scurt”, a spus guvernatorul BNR.

“Ne bucuram ca din septembrie 2005 nu am mai intervenit pe piata valutara. Politica de flotare controlata a cursului, cu accent pe flotare, respectiv liber, si mai putin pe control, ramane, in continuare neschimbata si pentru anul viitor”, a mai spus Isarescu.

In ceea ce priveste noile tendinte de majorare a dobanzilor pe pietele internationale si a modului cum vor influenta dobanda BNR, Isarescu a spus ca in acest fel Banca Nationala va fi mai putin constransa cu privire la modificarile de dobanda.

“In ultimii trei ani, dobanzile internationale s-au mentinut la un nivel istoric scazut, iar acum, odata cu cresterea acestora, constrangerile s-au relaxat”, a preciat Isarescu. Asa incat BNR a decist majorarea dobanzii de la 8,5% la 8,75%, dupa ce dobanda ramasese neschimbata din luna februarie.

Cu privire la inflatie, guvernatorul nu a vrut sa faca nici o estimare, rezumandu-se la a preciza ca deciziile BNR cu privire la inflatie vor fi prezentate pe 9 august, cand va avea loc o noua sedinta de politica monetara, precum si raportul asupra inflatiei. Isarescu a precizat doar ca BNR va lua in continuare masuri ferme de sterilizare a excesului de lichiditate de pe piata, pentru atingerea obiectivului de tintire a unei inflatii de 4% pentru anul viitor. Nici o cifra pentru acest an, in ciuda insistentei ziaristilor.

Citeste si:  3 lei, ultimul prag?

Comunicatul Bancii Naþionale a Romaniei:

“In sedinþa din 27 iunie 2006, Consiliul de administraþie al Bancii Naþionale a Romaniei a hotarat:
• Majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,5 la suta la 8,75 la suta pe an;
• Majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenþa mai mica de doi ani de la 16 la suta la 20 la suta Incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2006;
• Continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditaþii de pe piaþa monetara prin sterilizarea substanþiala a excesului de lichiditate prin intermediul operaþiunilor de piaþa.
Consiliul de administraþie al BNR reitereaza ca va continua sa monitorizeze cu maxima atenþie evoluþiile economice si monetare, interne si internaþionale, fiind gata sa acþioneze pentru atingerea obiectivelor de dezinflaþie pe termen mediu.

Analiza celor mai recente date statistice indica in continuare o dinamica accentuata a cererii interne, ca urmare a expansiunii nesustenabile a consumului pe fondul intensificarii ritmului de crestere a creditului neguvernamental, in special a componentei in moneda naþionala, si al adancirii dezechilibrului extern.

Creditul neguvernamental in lei acordat populaþiei a consemnat o crestere in termeni reali de 110,5 la suta in luna mai a.c. faþa de aceeasi perioada a anului 2005.

Citeste si:  Jucatorii asteapta informatii noi legate de Codul Fiscal

Preconizata majorare a cheltuielilor guvernamentale va amplifica suplimentar presiunile exercitate de cererea interna, atat asupra deficitului extern, cat si asupra inflaþiei, ceea ce impune sporirea restrictivitaþii politicii monetare.

In aceste condiþii, Consiliul de administraþie a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,5 la suta la 8,75 la suta pe an.

Totodata, in vederea temperarii expansiunii persistent Inalte si in accelerare a creditului neguvernamental, in special a celui in moneda naþionala, Consiliul de administraþie a hotarat majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenþa mai mica de doi ani de la 16 la suta la 20 la suta Incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2006.

Aceste decizii, corelate cu menþinerea unui control ferm al lichiditaþii de pe piaþa monetara prin continuarea sterilizarii substanþiale a excesului de lichiditate, vor acþiona in direcþia Intaririi politicii monetare, inclusiv prin efectul asupra anticipaþiilor inflaþioniste si vor contribui la consolidarea procesului de dezinflaþie astfel ca inflaþia sa convearga catre þinta de 4 la suta in cursul anului 2007.

Banca Naþionala reitereaza ca va continua sa monitorizeze cu vigilenþa evoluþiile economice si monetare astfel Incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflaþioniste.

Conform calendarului anunþat, urmatoarea sedinþa a Consiliului de administraþie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 9 august 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflaþiei.”