Romanii care credeau ca isi vor putea cumpara o casa doar cu un drum la banca mai au inca mult de asteptat. Anuntul BNR ca va renunta la restrictiile impuse bancilor comerciale cu privire la obligativitatea perceperii avansului de 25% la creditele ipotecare, a fost inteles gresit, spun atat oficialii bancii centrale, cat si ai bancilor de pe piata romaneasca.
Singura modificare ce se va produce este, ca din momentul adoptarii regulamentului, fiecare banca va fi libera sa stabileasca daca va impune avansul sau nu.
Informatia pe scurt:
*** Avansul la creditele imobiliare nu va disparea
***In lipsa restrictiilor BNR, bancile vor putea decide ce procent trebuie sa aiba avansul
*** Scaderea avansului va creste dobanzile
Bancile comerciale nu se vor grabi sa renunte la obligativitatea avansului in cazul creditelor ipotecare. Proiectul de Regulament al BNR cu privire la creditele destinate persoanelor fizice va duce, de la data intrarii in vigoare, doar la eliminarea unei restrictii pe care Banca Centrala o impunea pana acum bancilor comerciale.
Acestea vor fi, insa, libere sa decida daca vor mai cere celor care iau un credit imobiliar, sa suporte o parte din costul locuintei sau nu .
Ce implica renuntarea la plata avansului
La acest moment, banca plateste la un credit imobiliar 75% din valoarea locuintei (avansul fiind platit de cumparator), dar pune ipoteca pe toata casa. Diferenta care rezulta protejeaza bancile in cazul in care ar fi obligate sa vanda imobilul respectiv, iar preturile pe piata imobiliara ar inregistra o scadere.
“Daca am vorbi despre credite imobiliare pe perioade de 5 ani, am putea sa ne gandim si sa renuntam la avans, dar cum creditele de acest tip se intind pe perioade chiar de 30 de ani, este dificil sa luam in calcul asa ceva. In aceasta perioada se pot intampla multe”, afirma Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Acesta subliniaza ca desi la acest moment piata imobiliara romanesca este in crestere, bancile nu pot sa nu ia in calcul ce s-a intamplat in alte parti din lume, unde dupa perioade de ascensiune, piata imobiliara s-a prabusit.
Bancile fac ce vor
Radu Craciun, analist sef al ABN Amro Bank, spune ca masura renuntarii la avans tine de politica de marketing a fiecarei banci, dar “imi este greu la aceasta ora sa cred ca se va renunta cu totul la obligativitatea avansului”.
Pe termen scurt, cel mai probabil vom asista la o diferentiere a pietei pe acest segment.
Astfel, e de asteptat ca bancile care se lupta sa castige cota de piata sa coboare procentul la avans, in timp ce bancile care urmaresc sa inregistreze profit sa pastreze cota de 25% sau chiar sa o majoreze.
“Odata ce BNR va renunta la aceasta restrictie, fiecare banca are dreptul sa isi stabileasca propriile reguli, asa ca e firesc sa asistam la diferente. Cred ca vor vom vedea condititii mai avantajoase din acest punct de vedere la bancile mici care vor sa castige piata creditelor pe acest segment”, afirma Daniel Daianu, analist economic.
Un lucru este clar. Eliminarea avansului la creditele ipotecare este departe de a deveni o realitate, iar scaderea procentului va duce automat la cresterea dobanzilor si a comisioanelor ce vor fi aplicate.
“Personal, cred ca dupa ce Regulamentul BNR va intra in vigoare, bancile, impinse de concurenta vor incerca sa forteze nota si procentul de avans va scadea, dar nu se va ajunge la avans zero”, mai spune Gratian Ghetea.
Pot lua credit doar cei care nu au nevoie de un credit
In afara de strategia de marketing, bancile mai trebuie sa ia in calcul un aspect in momentul in care vor decide sa renunte la avans sau nu.
Astfel, in continuare, rata pentru un credit ipotecar nu poate depasi 35% din venitul solicitantului sau al familiei acestuia.
“Nu stiu cati vor fi aceia care vor reusi sa se incadreze in aceste norme. Probabil doar cei care au suficienti bani incat sa nu aiba nevoie de un credit”, subliniaza Ghetea.
Proiectul de Regulament a fost supus dezabeterii publice, urmand a intra in vigoare in luna februarie sau martie.
Autor: Adelina Toncean