Schimburile cu actiuni efectuate ieri nu au produs schimbari majore in peisajul bursier, astfel ca cele mai lichide titluri au inchis ziua pe scadere usoara sau au ramas la pretul din sesiunea precedenta. “A fost o sedinta asemanatoare cu cea de miercuri. In prima parte, SIF-urile si Rompetrol au inregistrat deprecieri mai accentuate insa, spre final, si-au revenit putin”, afirma Ion Milea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Muntenia Global Invest.

In aceste conditii, indicele BET a pierdut 0,3%, iar BET-C, 0,4%. Din nou, cea mai mare scadere au suferit-o societatile financiare, BET-FI fiind in coborare cu 1,2%. Numarul de actiuni tranzactionate a fost mai mic, astfel ca valoarea totala a transferurilor s-a ridicat la 29,4 milioane lei, echivalentul a 8,3 milioane euro, comparativ cu 32 milioane lei, cat au insumat tranzactiile din sedinta anterioara.

SIF 5 Oltenia s-a mentinut cel mai atractiv titlu. Schimburile au antrenat 4 milioane de actiuni, cu un rulaj de 7,4 milioane lei. Cotatia a scazut cu 1%, pana la 1,8400 lei/actiune. SIF Oltenia a fost urmata, in preferintele jucatorilor, de SIF 2 Moldova. In acest caz, s-au efectuat transferuri cu 3,7 milioane de actiuni, la valoarea totala de 5,8 milioane lei. Un titlu valora, la finalul sedintei, 1,5500 lei, cu 1,9% mai putin fata de sesiunea precedenta.

Citeste si:  Leumi va delista Eurom Bank din piata Rasdaq

Titlurile petroliere au adus, la randul lor, pierderi investitorilor. Pretul actiunilor Rompetrol Rafinare a scazut cu 0,8%, pana la 0,1160 lei/actiune, in conditiile in care s-au facut tranzactii cu un volum de 27,8 milioane de titluri si cu un rulaj de 3,1 milioane lei. Petrom a inregistrat o depreciere mai mare, de 1,7%, pretul unei actiuni SNP ajungand la 0,4510 lei. S-au schimbat 5,3 milioane de titluri SNP, la valoarea totala de 2,4 milioane lei. “Petrom a inceput sa creasca inaintea celorlalte actiuni, pe fondul scumpirii barilului de titei pe pietele internationale, si, de aceea, a inceput sa scada mai devreme”, sustine Milea. “O explicatie la deprecierea titlurilor SNP ar putea fi aceea ca, in acest moment, cumparatorii nu se grabesc sa achizitioneze actiuni Petrom”, spune directorul de operatiuni de la societatea mai sus mentionata. Sunt si alte pareri in piata privitor la evolutia Petrom. “Cred ca un investitor mare vinde pachete semnificative de actiuni SNP cu scopul de a tine pretul jos”, afirma Florin Catinas, broker la WBS Romania.

Citeste si:  Ajutor de 15 miliarde de euro pentru Ucraina

Ion Milea remarca faptul ca “nu e o scadere pe volum mare” in cazul titlurilor Petrom. Actiunile Bancii Transilvania au ramas la pretul din sedinta de marti, de 1,0400 lei/actiune, ieri fiind a doua sesiune bursiera consecutiva de stagnare pentru aceste actiuni. S-au facut schimburi cu 2,3 milioane de titluri TLV, la valoarea de 2,4 milioane lei.

In schimb, actiunile BRD au recuperat 0,7% din pierderea suferita in sedinta anterioara. Pretul unui titlu a fost, la inchidere, de 13,1000 lei. Numarul actiunilor transferate a fost de 66.500, iar rulajul, de 861.900 lei.

Actiunile Impact au crescut si ieri, de data aceasta cu doar 1,2%, fata de 5% cat au acumulat in sesiunea de miercuri. Un titlu IMP a ajuns, astfel, la pretul de 0,4700 lei, in conditiile tranzactionarii a 1,3 milioane de actiuni. Ion Milea sustine ca nu exista motive de crestere a acestor titluri. “Este posibil ca rezultatele financiare la noua luni ale companiei sa fie foarte bune sau sa se intentioneze o majorare de capital, iar cineva din piata sa detina informatia”, spune brokerul.

Citeste si:  Flamingo International, o pasare rara pe piata de capital

Autor: Gabi Zamora