Rezumat:
Atunci cand vine vorba despre suplimente nutritive, majoritatea oamenilor se orienteaza spre vitamine si minerale pentru a-si putea asigura necesarul de nutrienti si a se bucura de un corp sanatos si energic. Lucrurile sunt ceva mai complicate in cazul culturistilor, deoarece consumul de energie este unul incredibil de mare, iar muschii au nevoie de ceva mai mult decat o alimentatie normala suplimentata de cateva vitamine si minerale.
Tocmai de aceea, printre cele mai populare suplimente culturism se numara si creatina. Acest supliment s-a dovedit extrem de eficient, in conditiile in care este una dintre substantele din corp care elibereaza cele mai mari cantitati de energie de o intensitate foarte mare.
Ce este, de fapt, creatina?
Conform celor de la fitandhealthy.ro, creatina este o substanta care se gaseste in corpul tuturor vertebratelor. Aceasta elibereaza foarte multa energie de intensitate mare, insa perioada de timp in care este eliberata este redusa.
Practic, atunci cand un organism vertebrat trebuie sa consume multa energie pentru a face ceva, creatina ofera cantitatea de energie necesara. De multe ori insa, nevoia de energie este mult mai mare decat poate corpul sa ofere, suplimentele cu creatina fiind foarte potrivite in astfel de situatii.
Conform Societatii internationale de sport si nutritie, creatina este cel mai bun supliment nutritiv care se gaseste in acest moment pe piata, fiind extrem de eficient pentru cresterea masei musculare.
Cum functioneaza suplimentele cu creatina?
In momentele de intensitate maxima a antrenamentului, creatina ajuta corpul sa produca ATP (adenozin tri fosfat) care este un acumulator de energie cu ajutorul caruia functioneaza celula. Practic, creatina este energia iar ATP este bateria cu care se alimenteaza celula. Din pacate, atunci cand intensitatea efortului este foarte mare corpul nu poate sa produca suficienta creatina, de unde vine si nevoia de suplimentare.
Pe piata exista mai multe variante de suplimente cu creatina
Cei care practica culturismul trebuie sa stie ca exista mai multe forme de creatina, unele mai eficiente, altele mai putin eficiente. Astfel, exista creatina monohidrat, care este cea mai forma pura si este ideala atat pentru pre, cat si pentru post antrenament, exista creatina ester etilic, ceva mai eficienta datorita sarurilor esterice introduse in compozitie, care fac absorbtia sa de catre corp mult mai usoara si exista anumite forme mai avansate, din ce in ce mai populare in randul culturistilor, cum ar fi Crapure micronized.
Indiferent de tipul de supliment luat insa, creatina ofera o multime de avantaje:
- Permite miscarea la intensitate foarte ridicata;
- Imbunatateste rezistenta in cadrul exercitiilor anaerobe;
- Ajuta la o recuperare mult mai rapida dupa antrenament;
- Poate ajuta la hidratarea tesutului muscular, ajutand si la absorbtia mult mai rapida a nutrientilor;
- Stimuleaza cresterea masei musculare;
- Imbunatateste in mod considerabil activitatea creierului.
Este adevarat ca exista anumite voci care spun ca acest supliment poate sa aiba efecte negative daca este administrat cu cafea sau poate sa aiba efecte negative asupra functionarii rinichilor. Acestea sunt, de fapt, efecte ce apar in urma unui consum foarte mare de creatina. Daca se pastreaza o doza normala, de 3-5 grame pe zi, rezultatele sunt cat se poate de bune.