Societatile Roman Brasov si ARO Cimpulung au incalcat legea privind ajutorul de stat si risca sa primeasca amenzi usturatoare din partea Consiliului Concurentei. Ajutorul consta in stergeri de datorii, in valoare cumulata de 80 de milioane de euro.
Consiliul Concurentei spune ca nu a fost notificat la timp in legatura cu ajutoarele de stat pe care le-au primit cele doua companii. Potrivit legii, in cazul in care o institutie a statului intentioneaza sa acorde un ajutor de stat mai mare decit 100.000 de euro pe o perioada de trei ani, este obligata sa anunte autoritatea de reglementare in domeniul concurentei, urmind ca aceasta din urma sa aprobe sau nu acest sprijin. Printr-un ordin al presedintelui Consiliului, Mihai Berinde, au fost demarate investigatii la Roman Brasov si la ARO Cimpulung, „in vederea analizei compatibilitatii acestor ajutoare cu un mediu concurential normal“.
Sprijin la privatizare
In anul 2003, societatea Roman Brasov a fost cumparata de firma malaieziana Pesaka Astana. Pentru un pachet de 94,2% din actiunile Roman, cumparatorul a platit un euro, dar s-a angajat, prin contractul de privatizare, sa investeasca patru milioane de euro si sa plateasca 45 de milioane de euro in contul datoriilor. Insa, la momentul privatizarii, compania a fost scutita de datorii de 46 de milioane de euro.
Reteta a fost folosita si in cazul ARO Cimpulung. In 2003, cind a fost vinduta companiei Cross Lander USA, compania a fost iertata de o datorie de 40 de milioane de dolari. Investitorul s-a angajat, conform contractului de privatizare, sa plateasca 15,8 milioane de dolari pentru 68,7% din actiuni si sa faca investitii de 11,4 milioane de dolari.
Precedent
Constatarile Consiliului Concurentei trebuie sa aiba si urmari, in sensul ca autoritatea pentru reglementare in domeniul concurentei poate sa dispuna de recuperarea celor 80 de milioane de euro. Precedentul a fost creat. Societatea Laminorul Braila a beneficiat de un sprijin de 95 de miliarde de lei vechi, insa va fi nevoita sa-l returneze statului, intrucit furnizorul respectivului ajutor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a notificat Consiliului Concurentei intentia sa. Chestiunea recuperarii ajutoarelor de stat acordate ilegal este foarte des mentionata de Comisia Europeana. Numai ca, pina in prezent, Consiliul Concurentei nu se poate lauda cu prea multe performante in acest sens, suma recuperata fiind de un milion de euro. Atit premierul Calin Popescu Tariceanu, cit si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, au cerut Consiliului Concurentei sa tureze motoarele.
Deocamdata, turatia acestor motoare se traduce prin inasprirea amenzilor pe care institutia condusa de Mihai Berinde le da firmelor care incalca regulile concurentei. Recordul in materie il detin cei trei mari jucatori de pe piata cimentului, Carpatcement, Lafarge si Holcim, care au fost amendati cu 28,5 milioane de euro pentru ca au pus la cale un cartel. Tot pentru afilierea la un cartel a fost sanctionata si societatea Colgate Palmolive Romania, amenda fiind de trei milioane de euro.