De la 1 aprilie, pretul gazelor naturale se va majora cu 3,8% fata de nivelul actual, crestere care va genera un nou lant de scumpiri la produsele de baza si nu numai. Astfel, producatorii anunta, in urmatoarea perioada, scumpirea painii, a laptelui, a carnii si a mezelurilor cu pana la 7%. Pentru fabricile de ingrasaminte chimice si sticlarii, cea de-a doua majorare a pretului gazelor din acest an aduce mai aproape spectrul falimentului.

Alimentul care se va scumpi cel mai mult – pentru unii dintre romani principala sursa de hrana- este painea, al carei pret se va majora cu pana la 10% chiar in primele zile ale lunii viitoare. Astfel, potrivit reprezentantilor patronatului painii Rompan, scumpirea gazelor si a graului va determina o crestere a pretului painii cu 350 – 400 lei pe kilogram. Si producatorii de ulei se vor vedea nevoiti sa creasca per litru cu aproximativ 7 procente, in timp ce pentru lapte si produse lactate scumpirea va fi de circa 5%. Carnea si mezelurile vor costa mai mult, la la usa fabricii, cu pana la 5%, anunta producatorii. Scumpirea gazelor, corelata cu reducerea subventiei, va conduce la dublarea pretului gigacaloriei, astfel incat aceasta sa coste peste 2 milioane de lei vechi.

Citeste si:  Chinezii vor mai stavili cresterea economica

Pretul gazelor, dublu fata de anul 2004

La 1 ianuarie 2006, gazele s-au scumpit cu peste 17 procente. Cu majorarea aplicata de la 1 aprilie, dupa cele produse anul trecut, va face ca o mie de metri cubi de gaze sa coste peste 10 milioane de lei vechi. Nivelul este dublu fata de cel platit in 2004. Suma care va scoasa de consumatori din buzunar in plus pe metrul cub de gaze naturale de la 1 aprile fata de cea actuala este cuprinsa intre 317.892 si 337.633 lei vechi, in functie de distribuitor. Dincolo de aceste scumpuri vizibile in buzunarul tutoror, pretul gazelor va lovi, mai mult sau mai putin, toate ramurile economiei nationale si se vor rasfrange iarasi, indirect, asupra nivelului de trai al romanilor. Vor avea mai mult de suferit ramurile industriilor mari consumatoare de gaze, precum industria siderurgica, a ingrasamintelor, sticlariei, textilelor si cimentului. Un axemplu este cel al industriei sticlariei, care resimte din plin loviturile date rentabilitatii de scumpirile la gaze si energia electrica. Astfel incat, in zone traditionale de productie a sticlei precum Buzau, din cele 30 de unitati existenete la finele anului trecut au mai ramas inregistrate doar 12, acestea facand eforturi disperate pentru a rezista pe piata.

Citeste si:  58 de taxe si trei impozite pentru Capitala

Tigarile se scumpesc cu inca 25% de la 1 iulie

Acciza pentru tigarete va creste cu circa 25% de la 1 iulie si va fi calculata pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, egala cu suma incasata din acciza pentru categoria de pret cea mai bine vanduta, potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor. In prezent, Codul Fiscal stabileste ca acciza se determina prin insumarea unei taxe de 9,10 euro pentru 1.000 de tigarete cu 30% din pretul maximal de vanzare. Valoarea nu poate fi mai mica de 19,92 euro/1.000 de tigarete, care reprezinta acciza minima. Taxa de 9,1 euro plus 30% va fi mentinuta pana la jumatatea anului, cand este majorata la 11,47 euro pentru 1.000 de tigarete, concomitent cu o reducere de un punct procentual, la 29%, a cotei aplicate la pretul maxim de vanzare. Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste de la 22,13 euro/1.000 bucati la 24,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete, taxa va fi majorata de la 29,51 euro/kilogram la 33 euro/kilogram. Proiectul Finantelor nu mai contine un nivel minim exprimat printr-o valoare fixa. Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste de la 22,13 euro/1.000 bucati la 24,5 euro.

Citeste si:  Inca un santier de exploatare aurifera in Apuseni

Si accizele la alcool cresc din vara

Acciza la alcoolul etilic va creste cu 18%, de la 1 iulie, iar pentru tuica si rachiurile destinate consumului in gospodarii se va achita o taxa de 275 euro pe hectolitru, pentru o cantitate de maximum 50 de litri. In prezent, nivelul accizei pentru alcool etilic este de 465,35 euro/hectolitru alcool pur, taxa standard urmand sa fie majorata la 550 euro/ hectolitru alcool pur.

Autor: Alexandra Patrascu