In conditiile in care cresterea va ramane slaba in 2023, va trebui sa iti diversifici portofoliul de actiuni. In special in cazul titlurilor necotate, care ofera o reducere fiscala, pentru o buna performanta pe termen lung.

In pofida inflatiei care revine in crestere si a ratelor dobanzilor care se clatina, nu existau motive sa ne asteptam la un an bursier atat de mediocru la inceputul anului 2022. Dovada: pe 5 ianuarie, CAC 40 a atins chiar un maxim istoric de 7.376 de puncte! Cu toate acestea, invazia rusa din Ucraina de la sfarsitul lunii februarie a spulberat toate sperantele de castiguri pe termen scurt. Inflatia a sarit cu 300% si de atunci s-a stabilit la peste 5,5%, aducand cu sine o crestere brusca a costului creditelor si o incetinire brusca a cresterii economice.

Toate companiile, mari si mici (cu exceptia celor din sectorul energetic), au fost penalizate, deoarece scaderea activitatii a cantarit puternic asupra profiturilor preconizate. Piata bursiera a reactionat rapid, indicele CAC 40 pierzand pana la 17% din valoarea sa intre februarie si iulie. Iar de la sfarsitul verii, fara o directie clara, a oscilat intre 5.700 si 6.500 de puncte…

Citeste si:  Cum alegi steroizi buni pentru cresterea musculaturii si nu fake-uri

Va fi cerul senin in 2023? Nimic nu este mai sigur, cel putin in primele cateva luni, deoarece exista inca multe incertitudini. Incepand cu amploarea probabilei viitoare recesiuni, care a determinat OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) sa prognozeze o crestere europeana de doar 0,5% in 2023 (fata de 3,3% in 2022) si de abia 2,2% la nivel mondial, cea mai slaba performanta din ultimele doua decenii…

Pentru a face bani la bursa, va trebui, asadar, sa fii extrem de riguros in alegerea actiunilor, tinand cont de faptul ca volatilitatea, care va ramane ridicata cel putin pana in primavara anului viitor, nu va usura sarcina.