Prioritatea “zero” in materie de protectie a mediului pe anul 2006 este reducerea poluarii industriale, de altfel singurul domeniu din Capitolul 22 – Mediu marcat cu steguletul rosu de Comisia Europeana in Raportul de Tara din octombrie 2005. Potrivit Directivei europene pentru controlul integrat al poluarii, peste 700 de instalatii folosite in procesele industriale trebuie sa obtina autorizatie integrata de mediu pana la finele anului in curs.
“Trebuie sa gasim o modalitate persuasiva de a-i determina pe agentii economici care au lasat investitiile de mediu pe ultima suta de metri sa se grabeasca sa-si obtina autorizatiile integrate de mediu. Din punctul meu de vedere, ultimul termen pentru depunerea documentatiei complete la Agentiile locale si regionale de mediu este 15 aprilie, cu cel putin o luna inainte de urmatorul raport de tara, decisiv pentru integrarea Romaniei in 2007”, ne-a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.
La randul sau, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a aratat ca, din ultimele estimari, actorii din industria autohtona mai trebuie sa faca, in doar cateva luni, investitii de mediu in valoare de 800 de milioane euro. “Pana la finele lunii decembrie, anul trecut, 268 de agenti economici au depus documentatia completa pentru obtinerea acestor autorizatii, iar 30 le-au si primit”, a precizat ministrul Mediului, adaugand ca expertii de mediu ai Comisiei Europene vor reveni in Romania in februarie, pentru a asista implementarea masurilor de reducere a poluarii industriale si managementul deseurilor. De asemenea, vor fi necesare investitii pentru ecologizarea a 232 de depozite de deseuri menajere. Potrivit ministrului Mediului, o alta prioritate este finalizarea inventarului habitatelor si speciilor care trebuie incluse in reteaua europeana Natura 200.
Autor: Gilda Popa