Din păcate, oamenii nu sunt pe deplin conștienți de cantitatea de energie pe care o risipesc zilnic. Este important să reducem consumul, să ne schimbăm obiceiurile și să devenim consumatori eficienți de energie, mai ales în cazul afacerilor.

În fiecare zi, producția de tot felul de bunuri pe care le consumăm crește cu o viteză vertiginoasă. Deși suntem mai mult sau mai puțin obișnuiți cu reciclarea, este momentul să luam în considerare un alt mod de a contribui la sustenabilitatea planetei: eficiența energetică.

Ce este eficiența energetică?

Una dintre cele mai simple definiții ale eficienței energetice este, pe scurt, utilizarea eficientă a energiei. Un aparat, proces sau instalație este eficient din punct de vedere energetic atunci când consumă mai puțin decât cantitatea medie de energie pentru a desfășura o activitate.

Astfel, eficiența energetică încearcă să protejeze mediul înconjurător prin reducerea intensității energetice și obișnuirea utilizatorului să consume doar ceea ce este necesar și nu mai mult. Emisiile de CO2 din atmosferă sunt în creștere și, din acest motiv, eficiența energetică a devenit o modalitate de a avea grijă de planetă, deoarece aceasta nu presupune doar utilizarea aparatelor care consumă mai puțin, ci și faptul că putem fi noi înșine cei care consumă mai puțină energie și într-un mod mai eficient.

Citeste si:  25.000 lei pentru IMM in scopul dezvoltarii exporturilor

Probleme și beneficii privind eficiența energetică

Problema majoră legată de eficiența energetică constă în faptul că este încă o alegere. În prezent, nu toate produsele pe care le folosim sunt eficiente și putem vedea acest lucru chiar în etichetele de eficiență energetică ale multor aparate pe care le cumpărăm, iar acest lucru se întâmplă pentru că alternativa eficientă este întotdeauna ceva mai scumpă decât celelalte, așa cum putem vedea și în cazul becurilor tradiționale și a LED-urilor.

În ceea ce privește afacerile, acestea sunt nevoite să investească sume considerabile în aparatură și echipamente pentru sediile lor, motiv pentru care vor căuta întotdeauna alternativa mai puțin costisitoare.

Adoptând anumite obiceiuri de consum și învățând să gestionăm energia pentru a reduce consumul, vom contribui la îngrijirea mediului, în timp ce economisim o mare parte din energia utilizată, iar acest lucru este un mare avantaj pe termen lung.

Așadar, o îmbunătățire a eficienței energetice în cadrul unei companii are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru afacere. Având în vedere acest lucru, Elsaco a dezvoltat servicii de audit energetic pentru a vă ajuta să găsiți cele mai bune soluții de reducere a consumului de energie.

Citeste si:  Mai multe companii vor sa introduca in Romania porumb modificat genetic

În Romania, auditul energetic este obligatoriu prin lege pentru companiile care sunt înregistrate ca operatori economici cu excepția IMM-urilor, acestea fiind obligate prin Legea 121/2014 să realizeze un astfel de audit o dată la 4 ani.

Așadar, dacă urmează să faceți un audit energetic și aveți nevoie de ajutorul unui specialist, nu ezitați să îi contactați pe cei de la Elsaco! Auditul realizat de specialiștii Elsaco vă oferă o înțelegere clară a consumului de energie din cadrul clădirii companiei și vă aduce soluții practice substanțiale pentru: îmbunătățirea continuă a eficienței producției și identificarea oportunităților de eficientizare energetică.